Apulaisoikeusasiamies: Vantaan vankila liian ahdas

Tutkintavangit eivät mahdu Vantaan vankilaan, koska vankila on jatkuvasti liian täynnä. Apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuojan mukaan tästä johtuu se, että tutkintavankeja säilytetään Vantaan poliisivankilassa puutteellisissa tiloissa.

Kotimaa

Vantaan vankilan ahtauden takia tutkintavankeja säilytetään Vantaan poliisivankilassa huoneissa, jotka soveltuisivat todellisuudessa vain muutaman päivän vapauden menetyksiin.

Tutkintavankien siirtoa Vantaan vankilaan vaikeuttaa myös se, että siellä on liian vähän kuulusteluun sopivia tiloja.

Pajuoja katsoo, ettei tutkintavankeja pitäisi lainkaan säilyttää poliisivankiloissa. Poliisivankiloissa aikaa vietetään pääsääntöisesti huonokuntoisissa selleissä ja peseytymis- ja ulkoilumahdollisuudet ovat rajallisia. Vähintään tutkintavankien säilytysaikoja poliisivankiloissa pitää Pajuojan mielestä lyhentää.

Pajuojan mielestä tutkintavastuun ja vankien säilyttämisvastuun pitäisi olla sekä tosiasiallisesti että hallinnollisesti erillään. Suomen käytäntö tutkintavankien säilyttämisestä poliisivankiloissa on saanut moitteita myös eurooppalaiselta kidutuksen ja epäinhimillisen kohtelun komitealta.

Apulaisoikeusasiamies perää poliisin ja vankilan parempaa yhteistyötä asian korjaamiseksi.

Lähteet: YLE Helsinki