1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Helsingin Messukeskus

Messukeskus yllättää muodoillaan

Helsingin Messukeskuksen uusi laajennusosa poikkeaa vanhoista tummanpunaisista, laatikkomaisista halleista rajusti. Rakennus on terästä ja lasia, ja muistuttaa ulkomuodoltaan hieman ilmalaivaa. Sisätiloiltaan se on niin iso, että kelpaisi yleisurheilukilpailujen areenaksi.

Helsingin Messukeskus
Messukeskuksen laajennuksen on suunnitellut arkkitehti Pekka Mäkelä.YLE

Messukeskuksen laajennusosa on miltei valmis, mutta se kuhisee rakennus-, äänentoisto ja siivousalan ammattilaisia. Timanttiporaaja Terno Uusirinne asentaa kyykkyasennossa lattiaan merkkaustappeja. Niiden avulla näytteilleasettajat tietävät, mihin kohtaan rakentaa messuosastonsa.

- Halli on kolmen jalkapallokentän kokoinen, joten semmoiset 1700–2000 kyykkyä tulee tehtyä tässä urakassa.

Suomen mahdollisuudet arvokisojen isäntänä kasvavat

Mittasuhteet ovat niin isot, että kauempaa katsottuna työmaalla ahertavat miehet näyttävät pienoismalleilta. Halli on 170 metriä pitkä ja noin 90 metriä leveä. Korkeus vaihtelee 10–14 metrin välillä. Katon teräsristikkorakenteen ansiosta hallissa ei ole lainkaan pylväitä.

- Suunnittelimme hallin alusta alkaen näin, sillä tarkoitus oli rakentaa halli, joka kelpaisi yleisurheilukisoille. Toki näyttelyhallissakin on hyvä, että on mahdollisimman vähän esteitä eri osastojen välillä, kertoo kiinteistöjohtaja Lasse Willberg.

Willberg kertoo, että laajennusosan käytöstä urheilukisoissa on keskusteltu Suomen Urheiluliiton ja Helsingin kaupungin kanssa. Mitään ei ole kuitenkaan vielä lyöty lukkoon, kertoo SUL:n olosuhdepäällikkö Mika Muukka.

- Hallissa pitäisi ensin järjestää yksi kansainvälisen tason kisa, jotta tilat saa testattua. Sen jälkeen vasta suunniteltaisiin arvokisojen hakua. Mutta varmasti hallissa joskus kisat pidetään - missään muualla Suomessa ei ole näin suurta hallia.

Messukeskuksen viestintäpäällikkö Merja Huhtela-Sulku pitää hallia hyvänä myös muille urheilutapahtumille.

- Täällä voisi pelata esimerkiksi tennistä. Suomessa ei ole ollut korkeamman tason tenniskilpailuja, mutta uusi halli tarjoaisi puitteet sellaisellekin. Miksei myös lentopalloa, koripalloa tai vaikkapa ratsastuskilpailut.

Messukeskus kasvaa kokoaan vielä vuosikausia

Halliin tulvii valoa itäseinän 1100 neliön kokoisesta ikkunasta. Sekin on messutilalle poikkeuksellista. Näyttelyiden ajaksi ikkuna peitetään kuitenkin pimennysverhoilla, sillä messurakentamisen periaate on, ettei näyttelytilassa ole luonnonvaloa.

Laajennusosa avautuu syyskuun Habitaremessuilla. Messukeskus ei kuitenkaan lopeta laajentumistaan. Kompleksiin nousee uusia osia vielä usean vuoden ajan.

- Ympärillämme on vielä tilaa. Messuaukiolle mahtuu hotellin laajennusta ja pohjoisen sisäänkäynnin lähettyville on suunnitteilla pysyvien näyttelytilojen rakennus, kertoo Huhtela-Sulku.

Lähteet: YLE Helsinki / Satu Mustonen

Lue seuraavaksi