Karppaajien leivättömyys laittoi kaupan leipätiskejä uusiksi

Karppausbuumi on laittanut nopeassa tahdissa myös kauppojen leipätiskejä uusiksi. Vaalean leivän menekki lähti laskuun jo keväällä. Nyt tilaa tehdään erityisesti karppaajille tehdyille leiville.

leipä
Vaalean leivän myynti on kaupoissa laskenut keväästä lähtien. Tilalle ovat tulleet karppaajille tarkoitetut erikoisleivät. Niitä menee vähemmän, mutta ne ovat kalliimpia.YLE / Derrick Frilund

Karppaajien leivättömyys on laittanut kauppojen leipätiskejä uusiksi. Ostokäyttäytyminen on muuttunut, mikä on saattanut leipomot uuteen tilanteeseen.

Mielihyvätuotteissa, munkeissa, viinereissä ja suklaakuorrutteisissa leivonnaisisa myynnin laskua ei näy, kerrotaan kantahämäläisistä leipomoista.

Isot leipomot ovat valitelleet leivän myynnin rajua laskua, mutta Kanta-Hämeen pienleipomot eivät tunnusta myyntinsä laskeneen. Soittokierros kertoi, että leivän myynnin pari vuotta jatkunut kasvu on kuitenkin tasaantunut.

Ainoastaan yhdessä leipomossa laskua oli, mutta sitäkin selitettiin uusien tuotteiden lanseeraamisella. Leipomot valittelevat kuitenkin raaka-aineiden jatkuvaa kallistumista.

Valtakunnalliset leipomot ovat paikanneet myyntiä kehittelemällä nopeasti karppaajille sopivia leipiä. Hämäläiset maakuntaleipomot eivät ole karppausleipiä vielä tehneet.

Hämäläisissä kaupoissa on puolestaan huomattu vaalean leivän myynnin laskeneen keväästä alkaen. Tilaa on tehty juuri uusille karppausleiville.

Karppausleivissä rasvaa jopa 9-10%

-Tumma leipä menee edelleen ihan hyvin ja ihmiset arvostavat ruisleipää, kertoo leipäosaston vastaava Kirsti Rantanen Hämeenlinnan Tiiriön Citymarketista.

Syksyn uutuusleipien, karppaajille vartavasten tehtyjen leipien hinta on korkeampi ja myynti pienempi kuin vaalealla leivällä, joten kaupan kassaan tulee leipäosastolta rahaa kuten ennenkin.

-Niissä käytetään paljon siemeniä, kananmunaa ja maitoa, josta saadaan se sitko että leipä pysyy kasassa. Rasvaa on jopa 9-10 %, kun taas ruisleivässä on vajaat 2 %:a, Rantanen huomauttaa.

Onko leipävastaava itse maistanut karppausleipää?

- Olen maistanut, mutta pysyn ruisleivässä. En usko, että se leipä on kuitenkaan pahin vihollinen ylimääräisissä kiloissa.

Lähteet: YLE / Mikael Juntunen