1. yle.fi
  2. Uutiset

Aika ei tahdo riittää pellon raivaamiseen

Uusien peltojen raivaaminen tyssää usein aikapulaan. Vaikka peltolohkon raivaaminen voi olla jopa puolet halvempaa kuin ostaminen, valtaosa laajentavista tilallisista hankkii lisämaansa markkinoilta.

peltoviljely
Pelto.
YLE / Toni Pitkänen

Kasvintuotantoneuvoja Jukka Hiltunen Iisalmesta kertoo, että esimerkiksi Ylä-Savossa myytävän peltohehtaarin keskihinta liikkuu 6 000 euron tietämissä. Uuden raivaaminen maksaa liki puolet vähemmän, hehtaarilta 3 000–4 000 euroa.

- Nykyaikaisella lypsykarjatilalla ei vain ole aikaa pellontekoon. Pitää keskittyä eläinten hoitoon ja olemassaolevien peltojen viljelyyn. Jos vain valmista maata saadaan, sitä ostetaan lisää, Hiltunen sanoo.

Myös tukien puute ajaa laajentavan viljelijän markkinoille. Raivatulle pellolle ei tällä hetkellä makseta maataloustukea, kun taas vuokratulle tai ostetulle pellolle saa täydet EU-tuet.

Lanta kaipaa maata alleen

Ylä-Savossa lisämaata tarvitsevat etupäässä kasvavat karjatilat. Mikäli esimerkiksi maitotila haluaa saada ympäristöluvan laajennukselleen, sen on tiedettävä, minne lisääntyvä lanta levitetään.

- Hinta ei ole ollut este ostettaessa. Kunhan peltolohko on hyvällä paikalla, ostajia on jonoksi asti, kasvintuotantoneuvoja Jukka Hiltunen sanoo.

Hiltusen mukaan myös jotkin viljatilalliset ovat raivanneet lisää peltoa, mutta ne ovat olleet poikkeustapauksia.

Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelun mukaan maakunnassa on tänä vuonna otettu käyttöön noin 520 hehtaaria uutta peltoa.

Lähteet: YLE Savo

Lue seuraavaksi