Britannian kruununperimys päivitettiin nykyajan vaatimuksiin

Brittiläisen kansainyhteisön johtajat ovat hyväksyneet lakimuutoksen, joka lopettaa tyttöjen syrjimisen Britannian kruununperimyksessä. Lakimuutoksen myötä Britannian hallitsija voi myös mennä naimisiin katolisen kanssa.

Ulkomaat
Hääpari matkusti vihkikirkosta Buckinghamin palatsiin hevosvaunuilla.
Hääpari matkusti vihkikirkosta Buckinghamin palatsiin hevosvaunuilla.Gerry Penny / EPA

Aiemmin Britannian kruunu on periytynyt edellisen hallitsijan pojille, jos hänellä on ollut poikalapsia. Kruunu on siirtynyt vanhimmalle tyttärelle vain jos poikia ei ole ollut. Nykyisen kuningattaren Elisabet II:n isällä, kuningas Yrjö VI:lla ei ollut poikaa.

Uusi laki astuu voimaan, kun tulevalle kuninkaalle, Williamille, valitaan vallanperijää.

- Jos Cambridgen herttua ja herttuatar saavat pienen tyttären, tästä tytöstä tulee eräänä päivänä kuningattaremme, kiteytti Britannian pääministeri David Cameron Perthissä, Australiassa pidetyn kokouksen tuloksen. Prinssi Williamin arvonimi on Cambridgen herttua.

Kokouksessa kumottiin yli 300 vuotta voimassa ollut sääntö, jonka mukaan Britannian hallitsija ei voi mennä naimisiin katolisen kanssa. Hallitsijan itsensä tulee kuulua Englannin kirkkoon, koska hän on myös kirkon johtaja.

Cameronin mukaan vanhat, miehiä suosineet säännöt ovat olleet ristiriidassa sen kanssa, millaiseksi yhteiskunnallinen ajattelu on muuttunut, kertoi BBC.

Lakimuutokset hyväksyttiin 16 Brittiläiseen kansainyhteisöön kuuluvan maan kokouksessa yksimielisesti. Lait edellyttivät maiden hyväksyntää, sillä Britannian hallitsija on muodollisesti myös näiden maiden johtaja.

Brittiläiseen kansainyhteisöön kuuluu kaikkiaan 54 maata, joista 16 johtaja Britannian hallitsija muodollisesti on. Näihin maihin kuuluvat mm. Kanada, Australia, Uusi-Seelanti. Muut ovat Karibianmeren ja Tyynen valtameren pieniä saarivaltioita.

Lähteet: YLE Uutiset, AFP