1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Moskovan Bolshoi-teatteri juhli uutta avautumistaan

Moskovassa sijaitseva Bolshoi-teatteri on avautunut kuuden vuoden peruskorjauksen jäljiltä näyttävän avajaisgaalan voimin. Presidentti Dmitri Medvedev kutsui nykyaikaan päivitettyä teatteria Venäjän kansallisaarteeksi.

kulttuuri
Bolshoi-teatterin edusta avajaisgaalan aikaan.
Maxim Shipenkov / EPA

Perjantai-illan uudelleenavajaisgaalaan ei myyty lippuja vaan sisään pääsi ainoastaan kutsulla. Paikalle saapuikin Venäjän kermaa: ministereitä, miljardöörejä, elokuvaohjaajia, muotisuunnittelijoita ja ortodoksikirkon patriarkka.

Gaala alkoi venäläisen säveltäjän Mihail Glinkan musiikilla, ja myöhempikin ohjelmisto koostui Venäjän tunnetuimpien mestareiden tuotannosta. Lavalle nähtiin nykyajan parhaimpiin kuuluvia balettitanssijoita ja oopperatähtiä.

Neuvostoajan symboleja riisuttiin

Vuonna 1825 rakennettua, kolmesta tulipalosta ja maailmansodan pommituksista selvinnyttä Bolshoi-teatteria alettiin remontoida uuteen loistoon vuonna 2005.

Remontin piti valmistua vuonna 2008, mutta valmistuminen lykkääntyi, sillä rakennuksen havaittiin olevan luultua huonommassa kunnossa. Peruskorjauksen kustannukset kohosivat 500 miljoonaan euroon, yli neljä kertaa suunniteltua suuremmiksi.

Korjauksen yhteydessä teatterin akustiikkaa ja tekniikkaa parannettiin. Samalla julkisivun neuvostoajan vaakuna korvattiin Venäjän kaksipäisellä kotkalla. Sirppi ja vasara saivat lähteä koristamasta pääsalin esirippua.

Bolshoi-teatterin uudelle kaudelle balettitanssijoiden rivistöön liittyy yhdysvaltalainen alan huippunimi David Hallberg. Hän on ensimmäinen Bolshoin balettitähdistä, joka ei ole kotoisin Venäjältä tai muista entisistä neuvostomaista.

- Yksi peruskorjauksen päätehtävistä oli tuoda sisään uutta teknologiaa. Ennen vuotta 2005 olimme sata vuotta Eurooppaa perässä. Nyt peruskorjauksen jälkeen meillä ei ole kilpailijoita, Bolshoin johtaja Anatoli Iksanov sanoo.

Lähteet: AFP, Reuters, AP

Lue seuraavaksi