Sotakirjailijat: Hitler pitäisi tuotteistaa matkailuvaltiksi Imatralla

Sotakirjailijoiden mielestä Imatran kannattaisi tuotteistaa Adolf Hitlerin vierailu Imatralla matkailukäyttöön. Valtakunnankansleri Adolf Hitler vieraili Imatralla kesällä 1942.

Kotimaa
Berliinin historiallisen museon näyttelystä otetussa valokuvassa muodostuu kaksoiskuvia näyttelyn etualalla ripustettujen, osittain läpinäkyvien valokuvien sekä niiden taustakuvien yhdistelmistä. Vasemmalla olevassa pääkuvassa Adolf Hitler, oikealla ihmisen pääkallo.
EPA / Hannibal Hanschke

Hitlerin Imatran vierailu Imatralla liittyi marsalkka Mannerheimin 75-vuotispäiviin. Matka oli historiallisesti merkittävä, sillä se oli Hitlerin ainut vierailu Kolmannen valtakunnan rajojen ulkopuolelle kesällä 1942.

Mannerheim oli päättänyt viettää syntymäpäiviään Imatralla Immolassa. Yllättäen edellisenä päivänä tuli tieto, että Hitler haluaa vierailla Mannerheimin syntymäpäivillä.

Kirjailija Esa Sirén pitää tapahtumaa poikkeuksellisena koko maailmanhistoriassa.

- Vierailussa hämättiin koko maailmaa, kun Hitler päätti lähteä yllättäen pieneen valtioon ja vielä Imatralle, ei Helsinkiin, eikä Mikkeliin, pohtii Sirén.

Hienosti toteutettu yllätysvierailu

Presidentti Risto Ryti otti Hitlerin vastaan Imatralla. Mannerheim ja Hitler kohtasivat Immolan lentokentällä, jossa lahjaksi luovutettiin maastoauto.

Myös kirjailija Ville Kaarnakari on tutustunut historiallisiin tapahtumapaikkoihin Imatralla.

- Nostan hattua operaatiolle, ja sille kuinka vierailu toteutettiin. On hienoa, että se täällä paikkakunnallakin muistetaan, toteaa Kaarnakari.

- Minusta olisi hyvä nostaa esiin vierailu historiallisena tapahtuna, vaikka henkilöitä ei siinä korostettaisikaan, jatkaa Kaarnakari.

Esa Sirén on samoilla linjoilla ja toteaa, että imatralaisten kannattaisi miettiä vierailua matkailun kannalta ja pohtia olisiko siinä jonkinlainen matkailuvaltti.

Mustavalkoinen uutisfilmi Hitlerin vierailusta on mahdollisuus nähdä Mikkelissä, Päämajamuseon näyttelyssä.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala