1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. jääkiekko

Lätkä-kirjan oivallus: jääkiekkoilija ei koskaan kasva isoksi

Jääkiekkovalmentaja Raimo Summanen ja vapaakirjoittaja Kaarina Hazard kirjoittivat yhdessä kirjan urheilun ytimestä. Lätkä -kirja urheilusta pohtii, epäilee ja väittää, mutta myös kirjoittaa auki urheilun itsestäänselvyyksiä.

jääkiekko
Jääkiekko on kilpajuoksua, kuka kestää ajan ja odotuksen parhaiten. Se on taktista väsyttämistä, jossa kaverin halutaan joutuvan ravin sijaan laukalle. Elämän mosaiikki, repaleinen kilpajuoksu päättyy vasta sitten kun ura ja koko peli on ohitse, pohtivat Kaarina Hazard, Petteri Sihvonen ja Raimo Summanen.YLE / Mikael Juntunen

Yhdessä kirjoitettu Lätkä-kirja tunkeutuu jääkiekon, urheilun ja liikunnan perusasioihin, kevyestä luistimenpiirrosta pukukopin leijuvaan hikeen ja henkiseen painolastiin, jota tuovat niin lajin sisäiset lainalaisuudet kuin ulkopuoliset tekijät. Kaikki varma voi koska tahansa haihtua savuna ilmaan, mutta mikä tahansa voi muuttua kullaksi milloin tahansa.

Kaarina Hazard on saanut kiekkomiehen ajattelemaan ja purkamaan kokemusmaailmaansa suorastaan refleksinomaisesti, vaikka kirjan kirjoittamisen aikajana on peräti kolme vuotta. Siitä on kiekkoanalyytikko Petteri Sihvosen sanoin, väärä urheilupuhe on kuorittu pois.

Jääkiekko on taktista väsyttämistä

- Ehkä jääkiekko on haaveilevien luusereiden laji, pohtivat Summanen ja Hazard. Sellainen turvallinen yhdessä olemisen rooli, eikä koskaan tarvitse kasvaa isoksi.

Jääkiekko on kilpajuoksua, kuka kestää ajan ja odotuksen parhaiten. Se on taktista väsyttämistä, jossa kaverin halutaan joutuvan ravin sijaan laukalle. Elämän mosaiikki, repaleinen kilpajuoksu päättyy vasta sitten kun ura ja koko peli on ohitse.

Raimo Summanen kertoi YLE Hämee haastattelussa, että ehkä moni pakenee urheiluun, eikä uskalla lähteä kasvamaan.

Silti kirjan viesti on se, että kaikkea urheilussa kokemaansa pitää soveltaa muuhunkin elämään.

Kaikkien asioiden osin leikkimielinenkin vääntäminen herättää lukijassa epäilyn ja pohdinnan. Se on tarkoituskin. Kirja toki pohtii lehtimiesten käyttäytymistä, yhteiskuntaa ja lasten leikkiä, mutta palaa selvittämään jääkiekon raavaiden miesten lajin syntyhetkeä ja sen myöhempiä vaikutuksia.

Urheillu ei ole ajanhukkaa

Pukukoppielämä, se on kuin nuotiolla istuskelua tai aikalaistensa tukkikämppäelämää. Laitapa peliväline siihen keskelle, ja kisa on valmis. Hazardin sanoin sanottuna, ehkä sinne kämpille jääneet toipilaat ovat alkaneet pikkuhiljaa höntsäilemään.

- Tasainen humppa vaan jatkuu, vaikka miten yrittäisi mennä poikkiteloin. Ja yhtäkkiä salsataan tai mennään letkajenkkaa, joku on jonkun perässä koko ajan, eikä osata omaa peliä ollenkaan… sitten ryhdytään virrenveisuuseen, joka kukaan ei saa poikki.

Tätä se on se suomalainen lätkä joskus. Kiekkomies toivoisi, että rokki soisi ja kunnolla.

Lähteet: YLE Häme / Mikael Juntunen

Lue seuraavaksi