Sairaalaklovneille Tiitus on kuningas

- Ne sanoo mua vähän kuninkaaksi, nauraa pieni Tiitus, jonka luona sairaalaklovnit vierailevat säännöllisesti. Tiitus ja muut TAYSin pikkupotilaat saavat jatkossa nauttia yhä useammista visiiteistä sekä kahdesta uudesta klovnituttavuudesta.

Sairaalaklovnit
Sairaalaklovneja ja pieni poikapotilas TAYSissa
YLE / Anna Sirén

Sairaalaklovnit ovat toimineen TAYSissa vuodesta 2003 alkaen. Tällä hetkellä ylilääkäriklovnina toimii kutitustieteiden tohtori Anastasia Sulaleima. Kutitusakatemiassa opiskellut tohtorisnainen kertoo sivuaineikseen kudismin ja kudimed.

- Lisäksi nimeni Anastasia viittaa myös anestesiaan, eli olen loistava antamaan nuijanukutuksia, kertoo väitellyt tohtori, joka lupaa tarvittaessa voittaa toimittajan väittelemisessä mennen tullen.

Raskas työ, iso ilo

Tohtori Sulaleiman punanenän takaa löytyy tamperelainen näyttelijä Tanjalotta Räikkä, joka on viihdyttänyt TAYSin lapsia neljä vuotta.

- Kuten arvelinkin, lapset ovat lapsia vaikka he olisivat kuinka huonossa kunnossa. He ovat aina yhtä urheita, ihania ja haastavia. Pääsääntöisesti meitä odotetaan hirveästi, ja lapset tuntuvat saavan vierailuistamme paljon.

Vierailujen piristävä vaikutus on molemminpuolinen.

- Joskus päivät tuntuvat todella pitkiltä ja raskailta, kun pitää improvisoida seitsemänkin tuntia putkeen. Lapsilta saa kuitenkin valtavasti energiaa takaisin, Räikkä sanoo.

Sairaalatyö vaatii erityiskoulutusta

Sairaalaklovnit ry täyttää tänä vuonna kymmenen vuotta. Tampereella juhlavuosi näkyy toimintapäivien tuplaantumisena ja kahden uuden klovnikadidaatin kouluttamisena.

Klovniksi ei pääse kuka tahansa vaan ehdokkaat ovat valikoituneet valtavasta joukosta, kertoo Sairaalaklovnit ry:n toiminnanjohtaja Aino Viertola.

- Klovniksi haluavilla on oltava etukäteen esittävän taiteen ammattitaito. Lisäksi heidän pitää olla hauskoja ja tasapainoisia ihmisiä, joilla riittää elämänkokemusta. Me tarjoamme hygieniakoulutusta, kerromme vaitiolovelvollisuusasioista ja opetamme klovneja esimerkiksi kulkemaan eristysovien läpi sekä tukemaan henkilökuntaa eri tilanteissa.

Sairaalaklovni saa silmät loistamaan

Aino Viertola itse tutustui sairaalaklovneihin oman lapsensa kanssa. Hyvän kokemuksen jälkeen ajatusta klovneista on ollut helppo myydä muillekin.

- Vaikka itse kohtaamishetkikin oli hauska, tajusin vasta jälkikäteen miten isosta jutusta oikeasti oli kyse. Lapsen kanssa käsiteltiin isoa leikkausta ja vaativaa sairaala-aikaa päivittäin vuoden ajan. Kurjien asioiden keskeltä nousi joka kerta esiin yksi valoisampi juttu. Sairaalaklovnien ja taikavoimien muisteleminen sai lapsen silmät aina loistamaan, nyt jo tervehtyneen pikkupotilaan äiti muistelee.

Lähteet: YLE Tampere / Anna Sirén