1. yle.fi
  2. Uutiset

Käsityöyrittäjältä vaaditaan sinnikkyyttä

Käsityöläisiä arvostetaan puheissa, mutta ei välttämättä ostokäyttäytymisessä. Jäljen jättäminen ja ilon tuottaminen kannustavat kuitenkin pienyrittäjää jatkamaan, vaikka kannattavuus olisi kiikun kaakun.

Käsityöyrittäjyys
Aija Oikari ja lampaanvillalapaset.
Aija Oikari ja valmiit lampaanvillaiset lapaset.YLE / Hanne Kinnunen

Kajaanilainen Aija Oikari on aina tiennyt, että käsityöt ovat hänen juttunsa. Alan koulutuksen hankittuaan Oikari perusti oman yrityksen, jonka tuotteita ovat lampaanvillasta tehdyt neuleet.

- Olen nähnyt omissa lapsissani minkälaisia tuotteita lapselle kannattaa laittaa käteen. Kun lapsi lähtee pakkaseen ja viimaan, sillä on oltava lämpöiset kädet silloinkin, kun lapsi tulee takaisin sisälle. Teen perinteisiä juttuja - haluan jatkaa perintötietoa, mitään uutta en ole keksinyt. Teen sitä mitä ihmiset ovat ennenkin tehneet. Sukat ja lapaset kuluvat aina ja niitä tarvitaan joka talvi ja kesälläkin. Nämä ovat kulutustuotteita, kertoo Oikari.

Tyyne ja Leevi -niminen yritys juontaa juurensa lampaaseen ja pässiin, jotka olivat Oikarin perheen hoivassa 1990-luvulla Pirkanmaalla. Monen muuton aikana Oikarin neuleet ja langat joutuivat kuitenkin melkein 10 vuodeksi laatikoihin jemmaan, koska pienet lapset veivät ison osan ajasta.

Nyt neuleet ovat taas esillä ja Oikari on saanut tuotteilleen näkyvyyttä muun muassa käsityöläisiä yhdistäneen Nature Craft -hankkeen kautta. Joulumarkkinoille Oikarilla on odottamassa paljon tuotteita.

Villa on verraton materiaali

Käsityöyrittäjä Aija Oikari on tehnyt tilauksesta myös kaupan langoista neuleita, mutta omissa tuotteissaan hän luottaa lampaanvillaan.

- Lasten villahaalarit ovat olleet 14 vuotta käytössä ja ne ovat omatekemät. Villahaalari on ollut seitsemällä lapsella käytössä, se on edelleen lämmin ja hyväkuntoinen. Ei sitä ole pestykään kuin neljä kertaa. Ei tarvitse pestäkään, tuuletus riittää, jos ei vahinkoa satu.

Oikari tekee myös vauvojen vaippahousuja, koska kestovaippailu on tuttu omassakin perheessä.

- Villan ominaisuus on hieno, suosittelen kaikkia käyttämään sitä.

Jäljen jättäminen palkitsee

Pienen käsityöyrittäjän arki paljastuu aina keväisin, kun yrittäjä tekee tilitykset ja veroilmoituksen.

- Silloin näkee, miten turhaa tämä homma on siltä puolelta. Pienyrittäjyyttä pitäisi jotenkin kannustaa siltä puolelta, mutta se taitaa olla liikaa vaadittu. Kun haluaa tehdä sen mukaan, mitä lainsäätäjät vaativat, niin työlästähän se on, sanoo Aija Oikari.

Oikarin yrittäjyys on ollut kausiluontoista perheen kasvamisen takia. Yritys hänellä on kuitenkin ollut koko ajan, vaikka välillä toiminta on ollut perhepäivähoitajuutta tai terveystuotekonsultointia.

- Olen sinnikkäästi pitänyt yritykseni, vaikka kannattavuutta ei ole ollut. Paljon helpommalla pääsisi, jos olisi työttömänä. Yksi kimmoke silloin nuorempana oli se, että minua nöyryytti kirjeiden lähettäminen työkkärin. Sisuunnuin ja pistin yrityksen pystyyn, koska minulla oli siihen mahdollisuus, muistelee Oikari.

Tarpeellisten tuotteiden tekeminen ja jäljen jättäminen kuitenkin palkitsevat tekijänsä. Käsityöyrittäjä saa tehdä sitä, mistä eniten pitää.

- Paljon on ideoita plakkarissa, niitä kun pääsisi joskus toteuttamaan, mutta ne ovat haaveita. Haaveethan kantavat, hymyilee Aija Oikari.

Lähteet: YLE Kainuu / Hanne Kinnunen

Lue seuraavaksi