Infra-ala hiipuu Kymenlaaksossa

Kaakkois-Suomi on tuoreimman suhdannekatsauksen mukaan infrarakentamisen mallialue. Ensi talven näkymät ovat kuitenkin huomattavasti synkemmät sekä alueellisesti että valtakunnallisesti.

infrarakentaminen
YLE / Anna Huittinen

Infrarakentajat ovat työllistyneet Kaakkois-Suomessa paremmin kuin maassa keskimäärin. Taantuman aikana rakentajia ovat työllistäneet muun muassa Kotkan ja Haminan satamainvestoinnit sekä Lappeenranta-Imataran valtatie 6 -hanke. Ensi talvesta odotetaan kuitenkin huomattavasti hiljaisempaa. Yli puolet kaakon yrityksistä arvioi rakentamisen supistuvan.

Moottoritiehanke pehmentää pudotusta

- Metsäteollisuuden takaiskut ja rakennemuutokset alkavat pikkuhiljaa näkymään myös infrarakentamisessa. Yleensäkin teollisuuden rahoitusnäkymät ovat hiipumassa, kun laupunkien ja kuntien rahat ovat vähissä, toteaa INFRA Kaakkois-Suomi ry:n hallituksen puheenjohtaja Mauri Suortti.

Hän kuitenkin lisää, että talonrakennustuotanto tarjoaa edelleen jonkin verran työtilaisuuksia, ja esimerkiksi Etelä-Karjalassa venäläiset asiakkaat luovat tarpeita kaupan rakentamiselle. Kymenlaaksossa pehmennystä pudotukseen tuo Koskenkylä-Kotka-moottoritien ja Haminan ohitustien rakentaminen.

- Ne tuovat töitä joillekin infrarakentajille hyvinkin paljon kahdeksi, kolmeksi vuodeksi. Toisaalta Saimaan alueella kuutostien ja lomakylpylöiden rakentaminen on työllistänyt meitä aika paljon, Suortti luettelee.

Taustalla taloudellinen epävarmuus

Tulevan talven näkymät ovat infra-alalla myös valtakunnallisesti synkät, vaikka tuoreimman suhdannekatsauksen luvut olivat selvästi viime vuotta paremmat. Haasteita aiheuttaa muun muassa rahoitusmarkkinoiden kriisi, jonka johdosta investointeja lykätään.

- Osittain on kyse kausivaihtelusta, mutta vielä enemmän näkymiin vaikuttaa talouden yleinen epävarmuus, myöntää INFRA ry:n toimitusjohtaja Paavo Syrjö.

Suurimpina toimintaa haittaavina tekijöinä hän mainitsee alhaiset urakkahinnat ja kasvavat kustannukset.

- Infra-alan kustannukset ovat nousseet paljon kovempaa tahtia kuin yleinen inflaatio. Kustannukset johtuvat muun muassa öljyn ja teräksen hintojen noususta, kertoo Syrjö.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Katariina Luoma