1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luontaistuotteet

Luontaistuotteillako flunssan kimppuun?

Syksy on luontaistuotteiden myyjien kulta-aikaa. Ihmiset hakevat lievitystä väsymykseen, flunssan oireisiin tai vain piristystä arkiseen pimeyteen. Luontaistuotteiden kuumin myyntisesonki alkaa yleensä muutama viikko koulujen alkamisesta.

luontaistuotteet
Kalle Huistinoja vetää luontaistuotealan perheyritystä Kokkolassa.YLE / Kalle Niskala

Luonnollisuus on yhä nouseva trendi, ja ihmiset tahtovat tietää, mitä suuhunsa pistävät. Kiinnostus luonnontuotteisiin näkyy mm. haluna ottaa asioista selvää ja asioista keskustellaan myös työpaikan kahvipöytäkeskusteluissa.

Tiedon hakeminen netistä on lisääntynyt merkittävästi, ja tietoisuus eri vaihtoehdoista on lisääntynyt ylipäätään, sanoo luontaistuotealan ammattitutkinnon suorittanut fytonomi Kalle Huistinoja Elämänvoima Oy:stä.

- Suurin osa meidän asiakkaistamme on jo liikkeeseen tullessaan kaivanut esiin ainakin osan siitä tiedosta, ja se on pelkästään positiivinen asia. Palkitsevaa itselle on tietenkin auttaa sellaista asiakasta, joka tarvitsee ehkä muutakin kuin jotain tiettyä tuotetta.

Luonnontuotteen teho perustuu ennaltaehkäisyyn

Tietoa on siis saatavilla paljon, mutta mistä tietää helpottaisiko vaikkapa omega-3-rasvahapot, kuusenkerkkä- tai punahattuuute juuri omaa syksyistä oloa. Ennen tuotteen hankkimista kannattaa pohtia, mistä väsymys oikein johtuu, sanoo Kalle Huistinoja.

- Ensin pitää kartoittaa, olisiko kyse vitamiinien tai raudan puutteesta, missä kunnossa vatsa on vai voisiko vastustuskyky olla syystä tai toisesta heikentynyt.

Esimerkiksi D-vitamiinin käyttöä suositellaan yleisesti etenkin pimeään aikaan, C-vitamiini voi puolestaan helpottaa flunssan oireita. Elämäntavoilla on yhteys vastustuskykyyn, jonka ylläpitämiseen löytyy myös lukemattomia luontaistuotteita. Toisinaan mustaviinimarjamehu ja villasukat tehoavat vilustumiseen parhaiten.

- Luonnontuotteiden teho perustuu enemmän ennaltaehkäisyyn, kuin varsinaisesti sairauden hoitoon. Kyllä kroppa kertoo, kun pitäisi levätä ja antaa ajan hoitaa esimerkiksi se flunssa. Hyvä työntekijä on mielestäni sellainen, joka hoitaa itsensä kuntoon, eikä mene sairaana töihin, Huistinoja sanoo.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa / Riikka Sipilä

Lue seuraavaksi