1. yle.fi
  2. Uutiset

Venäläinen tarjotin on kirpparilöytö parhaasta päästä

Perinteisten hyväntekeväisyyskirpputorien rinnalla on 1990-luvulta saakka toiminut yrittäjävetoisia itsepalvelukirppiksiä, joihin ihmiset voivat viedä tavaroitaan myytäväksi paikkavuokraa tai myyntiprovisiota vastaan. Taantumassa kirpputoreilla kauppa käy. Ostajat etsivät tavaraa tarpeeseen, vaikka heräteostoksiakin tehdään, kun eteen sattuu löytöjä.

Kirpputorit ja myyjäiset
Lanttilan kirpputorilla riittää asiakkaita.
YLE/ Emilia Malin

Lanttilan kirpputori Lahden Hennalassa on yksi Lahden suurimpia ja vanhimpia kirpputoreja. Asiakkaita riittää myös päiväsaikaan. Yksi kirpputorillla kiertelevistä on hartolalainen Else Onali-Salo. Hän on tullut Lahteen asioille kaksivuotiaan Aada-tyttären kanssa.

- Käyn melko usein kirpputoreilla lastenvaatteita etsimässä. Olen tarkka siitä, mitä ostan, hän kertoo.

Puolen tunnin ostoskierroksen jälkeen Onali-Salon ostoskorissa on kaksi pientä vaaleanpunaista mekkoa, joiden hinta pysyy muutamassa eurossa. Sekä äiti että tytär vakuuttavat olevansa tyytyväisiä.

Lastenvaatteita metsästävät äidit ovat yksi kirpputorien tavallisimmista asiakkaista.

Kirpputoreilla kiertäminen on nyt trendikästä

Kirpputoreilta löytyy jokaiselle jotakin. Niistä etsitään yksilöllisiä tavaroita, joita ei tavallisista marketeista löydy. Suhtautuminen kirpputoreihin on muuttunut, kertoo Lanttilan kirpputorin johtaja Ari Huovila.

- Kirpputorilla käyminen on nyt trendikästä, hän sanoo.

Kirpputorien suosio on nostanut päätään myös taloustaantumassa. 1990-luvun lamavuodet synnyttivät Suomessa kirpputori-ilmiön. Nyt kierrättäminen on uudelleen suosiossa.

Viimeisen vuoden aikana Lahteen on avattu useita uusia kirpputoreja. Esimerkiksi hyväntekeväisyysjärjestö UFF avasi kesällä liikkeen Lahden Paavolaan. UFF:lla oli liike Lahdessa 1990-luvulla. Lisäksi entisen Eurosparin tiloihin Launeelle on avattu kaksi uutta myymälää.

Yhteensä kirpputoreja Lahdessa on nyt hieman yli 20. Keskustan lisäksi Launeelle on syntynyt kirpputorikeskittymä.

Syyskuun alussa avattu Ellin aarteet on Lahden tuorein kirpputoritulokas. Paikan omistaja Elina Hälikkä kertoo, että kirpputorit ovat taantuman voittajia.

- Talouden taantuma ei pelota aloittavaa kirpputoriyrittäjää, päinvastoin, Hälikkä sanoo.

Vanhat aarteet säilyttävät arvonsa

Ellin aarteita oli katsastamassa lahtelainen Risto Ahlberg. Hän oli etsimässä huonekaluja uutta kotiaan varten ja teki löytöjä.

- Löysin todella hienon venäläisen tarjottimen. Luulin, että sen hinta oli 25 euroa ja olin valmis maksamaan sen. Kassalla hinnaksi paljastui 2,5 euroa. Se oli täysosuma, hän kertoo.

Risto Ahlbergin mukaan kirpputoreilta kannattaa ostaa huonekaluja, koska ajan kuluessa ne säilyttävät arvonsa.

- Vanhoista huonekaluista saa omansa pois, jos ne myöhemmin haluaa myydä. Ikeasta ostetut huonekalut saa heittää pois, jos ne eivät istukaan uuteen kotiin.

Lähteet: YLE Lahti / Emilia Malin

Lue seuraavaksi