Ansiokas tietokirjoittaminen toi palkinnon viidelle

Suomen tietokirjailijat ry myönsi Tietokirjailijapalkinnon tänä vuonna viidelle ansioituneelle kirjoittajalle. Palkinnot ovat suuruudeltaan 8 000 euroa. Yhdistys jakoi tunnustuksensa nyt 11. kertaa.

kulttuuri

Suomen tietokirjailijat ry:n palkitsemat kirjoittajat käsittelevät tuotannossaan historiaa, taidetta ja luontoa. Viisi 8 000 euron arvoisen palkinnon saajaa ovat professori emeritus Paavo Castrén, FL Helena Honka-Hallila, FM Satu Itkonen, professori Veli-Pekka Lehtola ja dokumentaristi Juha Taskinen.

Paavo Castrénia yhdistyksen hallitus kiittää palkintoperusteluissaan laajasta antiikin historiaan paneutuvasta tuotannosta. Helena Honka-Hallila puolestaan nostaa esiin arjen ja eletyn elämän historiaa muun muassa sukuhistorian ja käsityöhistorian kautta.

Taiteesta kirjoittava Satu Itkonen on käsitellyt kirjoissaan valtavirrasta poikkeavia teemoja kuten kehitysvammaisten taidetta ja kirjoittanut osan teoksistaan selkokielellä.

Veli-Pekka Lehtola on kirjoittanut saamelaista kulttuuria ja Lapin historiaa valottavat teoksensa pohjoisen omasta näkökulmasta tuoden esiin myös vähemmän esillä olleita aiheita kuten saamelaisten evakkokohtaloita.

Palkinnon sai myös saimaannorpan kuvauksistaan tunnettu Juha Taskinen, jonka teoksilla on ollut huomattava vaikutus niiden asioiden parantamiseksi, joista hän kertoo, toteaa palkintoraati perusteluissaan.

Lähteet: YLE Uutiset