Thaimaan tulvissa toivoa paremmasta

Bangkokia suojaavat tulvavallit on pääosin kestäneet kovimman koettelemuksensa, aamulla vallinneen korkean vuoroveden. Thaimaan keskiosassa tulva alkaa jo laskea.

Ulkomaat
Mies työntää lastaan muovisessa kylpyammeessa Bankokin kaduilla 29. lokakuuta.
Mies työntää lastaan muovisessa kylpyammeessa Bankokin kaduilla 29. lokakuuta.Udo Weitz / EPA

Thaimaan viranomaiset olivat varoittaneet Bangkokin asukkaita, että lauantaiaamuna vallitsee epätavallisen voimakas nousuvesi, joka tuottaa suurimman paineen kaupungin keskustaa suojaaville tulvavalleille.

Nousuvesi oli korkeimmillaan aamupäivällä paikallista aikaa. Nyt tulvasuojien on todettu kestäneen. Kaupungin länsiosassa on paikallisia murtumia, mutta tilanne on hallinnassa, viranomaiset vakuuttavat. Kaupungin ydinkeskusta on säilynyt kuivana.

Bangkokia uhkaava vaara ei kuitenkaan ole ohi, sillä vesi ei ole vielä alkanut laskea. Tulvavalleja on kaiken aikaa huollettava.

Vesien peittämillä alueilla ongelmaksi on nousemassa jätehuolto ja viemäröinti. Bangkokin kuvernööri Sukhumbhand Paribatra on määrännyt venepartioita keräämään jätteitä alueilta, joihin ei pääse kuorma-autoilla.

Thaimaan johdon tuskaa helpottaa myös tieto, että maan keskiosissa vesi on jo laskussa. Bangkokissa tulvan ennustetaan alkavan laskea muutaman päivän kuluttua.

Thaimaan tulvat ovat pahimmat ainakin 70 vuoteen. Kolmannes maasta, alue, joka vastaa puolta Suomen pinta-alasta, on ollut tulvavesien peitossa. Tulvat ovat seurausta poikkeuksellisen ankarista monsuunisateista. Suuri osa Thaimaasta on hyvin alavaa, mikä edesauttaa tulvien syntymistä. Miljoonakaupunki Bangkok on vain parisen metriä merenpinnan yläpuolella.

Tulvat ovat peittäneet alleen kymmeniä kaupunkeja ja tuhansia tehtaita sekä laajat riisipellot. Tulvat heikentävät selvästi Thaimaan talouskasvua.

Lähteet: AP, Reuters, YLE Uutiset