1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

E-kirjojen menekki laimeaa vauhdituksesta huolimatta

Sähköisten e-kirjojen myynti on lähtenyt laimeasti liikkeelle Suomessa. Lisäksi koko kirjakauppa on hieman hiipunut parin kuluneen vuoden aikana. Myyntiä saattaa heilauttaa se, ettei suurta yksittäistä menestyskirjaa ole ilmestynyt ja että vieraskielistä kirjallisuutta tilataan entistä enemmän netistä.

Kuva: YLE

Kohennusta odotetaan tietenkin joulumyynnistä, sillä tänä syksynä tarjolla pitäisi olla enemmän suuren yleisön uutuuksia kuin viime vuonna. Talouden yleiset suhdanteet kirjakauppaa eivät juuri heiluttele.

- Kirja elää ihan omaa elämäänsä siinä mielessä, että se viis veisaa yleensä taloudellisesta lamasta. Jos on hyvä kirjavuosi, niin kirjoja menee ja jos on heikompi kirjavuosi, niin kirjoja ei mene. Oli sitten nousukausi, mutta jos kirjat eivät miellytä lukijoita, niin niitä ei mene, Suomen kustannusyhdistyksen johtaja Sakari Laiho sanoo.

Jos englanninkielistä kirjallisuuttaa luetaankin entistä enemmän, ainakaan vielä sähköinen kirja ei juuri kiinnosta.

- Tuntuu kun viime vuonna käynnistettiin e-kirjakauppaa, se söi huomattavan määrän resursseja monesta kohdasta. Kuitenkin e-kirjojen kysyntä on ollut yllättäen vaatimatonta, Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Katriina Jaakkola kertoo.

Tilastot ja kustantajat eri linjoilla

Kirjoja ostetaan 600 miljoonalla eurolla vuosittain. Kustantajien tilastojen mukaan myynti on hieman laskussa, mutta Tilastokeskus laskee toisin.

- Yleinen kirjallisuus on parin vuoden aikana laskenut parikymmentä prosenttia. On sikäli ihmeellistä, kun katsotaan Tilastokeskuksen lukuja, jossa kokonaiskirjojen myynti jatkaa nousuaan. Yksi kysymys kuuluu, kuinka paljon suomalaiset ovat siirtyneet lukemaan vierailla kielillä vieraiden kustantajien kirjoja, Suomen kustannusyhdistyksen johtaja Sakari Laiho pohtii.

Kirjakaupassakin kolmen prosentin myynnin lasku näkyy jo toista vuotta.

- Viime vuonna ei oikeastaan ollut suuren yleisön suosikkikirjallisuutta tarjolla, niin se näkyy heti myynnissä, Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Katriina Jaakkola sanoo.