Velkakriisi luo uusia turvallisuushaasteita

Länsimaiden velkakriisillä on vaikutuksensa myös Euroopan turvallisuuteen ja turvallisuuspolitiikkaan. Velkaantuneiden valtioiden on leikattava puolustusmenojaan. Lisäksi rankat säästökuurit kärjistävät sosiaalisia ongelmia.

velkakriisit
YLE Uutisgrafiikka

Muammar Gaddafin kuolemaan päättynyt Naton Libya-operaatio ei osallistujamaiden mielestä loppunut hetkeäkään liian aikaisin.

Esimerkiksi puolustusbudjettiaan rajusti leikkaavalla Britannialla oli täysi työ löytää varat operaatioon. Hävittäjien käyttämät ammukset pääsivät välillä jopa loppumaan.

Euroopan velkakriisi kuristaa valtioiden julkisia sektoreita ja siten myös sotavoimia. Halukkuus kansainvälisiin kriisinhallintaoperaatioihin laskee.

- Se tarkoittaa sitä, että kaikkiin niihin kriiseihin, joihin esimerkiksi Yhdistyneet kansakunnat haluaisi puuttua, niihin ei sitten voida tai haluta puuttua, sanoo Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksen pääopettaja, komentaja Juha-Antero Puistola.

Leikkaukset aiheuttavat mellakoita

Talouskurimuksella on vaikutuksensa myös turvallisuuteen Euroopan sisällä.

Vaikkapa Kreikan kyky pitää huolta Turkin vastaisesta rajastaan vaikeutuu entisestään kun maa on vararikon partaalla. Raja on laittoman maahanmuuton pääväylä EU:n alueelle.

Lisäksi julkisen talouden leikkaukset ja korkea työttömyys syrjäyttävät nuoria ja luovat epätoivoa. Ankarat säästökuurit ovat jo johtaneet mellakoihin muun muassa Ateenassa ja Lontoossa.

- Pelätään, että tällainen saattaa tulevaisuudessa jatkua ja jossain tapauksissa jopa pahentua, komentaja Juha-Antero Puistola toteaa.

Euroopan valtioiden välisiin konflikteihin asiantuntijat sen sijaan eivät usko. Niin syvästi maat ovat toisistaan riippuvaisia.

Levottomuudet painavat taloutta

Taloudellinen epävarmuus siis heikentää turvallisuutta. Vastaavasti talous kärsii, jos levottomuudet yltyvät.

Tämän tietää myös suuri suomalainen eläkevarojen sijoittaja, vaikka arvioikin Euroopan levottomuuksien pysyneen vielä rajattuina ja hallinnassa.

- Ne ovat eräänlaisia poliittisia riskejä. Jos tulee esimerkiksi yhteiskuntarauhaan liittyvää kuohuntaa jollakin markkinalla, niin siellä sijoituskohteet kehittyvät heikosti, sanoo eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen varatoimitusjohtaja Timo Ritakallio.

Kiinan sananvalta kasvaa

Länsivaltojen velkakierre nopeuttaa osaltaan koko maailmanpoliittisen voimatasapainon murrosta. Euroopan avuksi anellaan jo avoimesti kiinalaista pääomaa.

Jos Kiina rahoittaa Eurooppaa, velkojalla on jatkossa myös vaikutusvaltaa. Komentaja Juha-Antero Puistolan mukaan Kiinan painoarvo kasvaa erityisesti, siellä missä Kiinan ja Euroopan intressit risteävät, kuten Afrikassa.

- Kiina ehkä kokee, että heillä on hiukan enemmän ja painavampaa sanottavaa kuin niillä mailla, jotka ovat taloudellisesti riippuvaisia Kiinasta.

Lähteet: YLE Uutiset / Jyrki Hara