1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vaalit

Väyrynen haastoi Niinistöä Natosta

Presidenttiehdokkaat Sauli Niinistö (kok.), Paavo Lipponen (sd.), Paavo Väyrynen (kesk.) ja Pekka Haavisto (vihr.) ovat kohdanneet Helsingin kirjamessuilla järjestetyssä paneelikeskustelussa. Paneelin ainoa varsinainen asiakysymys oli Suomen Nato-jäsenyys.

Pekka Haavisto, Paavo Lipponen, Sauli Niinistö ja Paavo Väyrynen. Haastattelijana kuvassa oikealla Helsingin Sanomien toimittaja Jukka Petäjä.
Presidenttiehdokkaat Pekka Haavisto (vihr.), Paavo Lipponen (sd.), Sauli Niinistö (kok.), Paavo Väyrynen (kesk.) keskustelivat Helsingin kirjamessuilla sunnuntaina muun muassa presidentti Tarja Halosen tekemästä työstä.

Helsingin Sanomien järjestämässä presidenttitentissä ei juuri väitelty. Ennen kaikkea puhuttiin kirjallisuudesta, myös ehdokkaiden omasta. Debatin sijaan pääpaino olikin nokkelassa sanailussa. Esiin nousi kuitenkin yksi asiakysymys, Suomen Nato-jäsenyys.

Keskustan presidenttiristeilyltä paneeliin kiirehtinyt Paavo Väyrynen sai linjata kantansa ensimmäisenä.

- Minusta on hyvä, että Nato on olemassa, mutta Suomen ei pidä siihen liittyä, Väyrynen sanoi.

Sauli Niinistö toisti jo tutuksi tulleen vastauksensa.

- Vaali vaalilta, Paavo Paavolta joku on tunkemassa Natoa minun kurkustani väkisin alas. Minä en sitä tälläkään kertaa nyt niele.

Väyrysen mielestä Niinistön Nato-kanta on "tyypillinen federalistien kanta", jonka mukaan EU pitää kehittää sotilasliitoksi, josta taas tulee Naton eurooppalainen pilari.

- Tämä on myöskin tie Natoon. Ei sitä kenenkään tarvitse Saulin kurkusta alas laittaa, kun hän on vuosikaudet puhunut eurooppalaisesta Natosta, Väyrynen sanoi.

Niinistö muistutti, että Väyrynen oli viime hallituksessa hyväksymässä turvallisuuspoliittista selontekoa, jossa todetaan: "On olemassa jatkossakin vahvoja perusteita harkita Suomen Nato-jäsenyyttä. Laaja poliittinen yhteisymmärrys on välttämätöntä ja kansalaismielipiteenkin huomioiminen tärkeää, kun jäsenyydestä päätetään."

- Minä olisin ollut varovaisempi ja vaatinut ehdottomasti kansanäänestystä, Niinistö sanoi Väyryselle.

- Tuo Sauli Niinistön lukema virke tuli puolustuspoliittiseen selontekoon hänen puoluetovereidensa kokoomuslaisten vaatimuksesta, ja hyvin pitkin hampain siihen suhtauduin, kuittasi Väyrynen.

- Meillä on varmaan erilainen tapa suhtautua tällaisiin yhdessä hyväksyttyihin ohjelmiin. Minä jos olen sellaisessa porukassa, jossa jotain hyväksytään, yleensä olen sitten sitä mieltä, että minäkin olen sen hyväksynyt, Niinistö heitti takaisin.

Lipponen: Väyrynen on yleinen syyttäjä

Paavo Lipponen ilmaisi kantansa selkeästi:

- Natolle ei. Hallitusohjelma on tässä aivan oikealla linjalla.

Lipponen listasi Natoon liittyviä kysymysmerkkejä.

- Emme tiedä, mihin Nato on menossa. Mikä on Yhdysvaltain suhde Eurooppaan? Tulisiko meille velvollisuus puolustaa Baltian maita? Mitä tapahtuisi meidän puolustusjärjestelmällemme?

- Ei ole edellytyksiä [Natoon], eikä kannata myöskään arvuutella sitä, joko taas huomenna heti haetaan Nato-jäsenyyttä. Ei haeta, Lipponen linjasi.

Lipponen myös naljaili hyväntahtoisesti Väyryselle.

- Kaimani on ottanut tällaisen yleisen syyttäjän roolin tässä koko kampanjassa heti alusta. Mikäpä siinä, siitä vaan eteenpäin!

- En minä mikään yleinen syyttäjä ole, mutta voitte ehdokkaat varautua siihen, että joudutte vastuuseen teoistanne ja sanoistanne tämän kampanjan aikana, nauratti Väyrynen yleisöä.

Pekka Haavisto sanoi myös ei Natolle, mutta piti Nato-yhteistyötä hyvänä asiana.

- Meillä ei ole mitään sellaista turvallisuusvajetta Suomessa, joka vaatisi Nato-jäsenyyttä. Eli ei Nato-jäsenyydelle. Mutta se ei sulje pois yhteistyötä, Haavisto sanoi.

Sekä Haavisto, Niinistö että Lipponen korostivat eurooppalaista ja pohjoismaista yhteistyötä. Lipponen sanoi, että jos eurooppalaiseen puolustusyhteistyöhön syntyy etujoukko euroalueen tapaan, olisi Suomen linjan mukaista olla siinäkin mukana.

Tilaisuuden juontaja epäili, että ehdokkaat tulevat törmäämään Nato-teemaan vielä useaan otteeseen.

- Se on kumma, kun ei kukaan sitä tuntunut kannattavan, letkautti Niinistö.