Kurpitsakeitto
neljälle:
500g kurpitsaa kuorittuna ja siemenettömänä
3 kpl keltasipulia
3 kpl valkosipulin kynttä
1 kpl kuivattu chili
peukalon kokoinen pala tuoretta inkivääriä
kasvislientä
1 prk kookoskermaa/kookosmaitoa
suolaa
mustapippuria
2 rkl öljyä
Kuori kurpitsa, poista siemenet ja paloittele kuutioiksi.
Hienonna sipuli, valkosipuli ja inkivääri pieneksi. Kuullota suuressa kattilassa tilkassa öljyä sipuleita, inkivääriä ja chiliä muutaman minuutin ajan. Lisää kurpitsat ja kuullota vielä muutama minuutti.
Kaada kattilaan sen verran kasvislientä että kurpitsat peittyvät. Anna kiehua keskilämmöllä kunnes kurpitsat ovat aivan pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella, lisää kookosmaito/kerma sekä mausta suolalla ja pippurilla.
Kurpitsapiirakka
n. 10:lle
pohja:
100g voita
1 dl sokeria
1 kpl kananmuna
1 tl leivinjauhetta
3 dl vehnäjauhoja
Sekoita voi ja sokeri. Lisää kananmuna ja leivinjauhe sekä vehnäjauhot. Älä vaivaa taikinaa, sekoita vain niin paljon kuin tarpeellista saadaksesi taikinasta tasaisen. Anna tekeytyä puolisen tuntia jääkaapissa niin taikinaa on helpompi kaulia.
Täyte:
5 dl kurpitsaa soseutettuna
2 dl rahkaa
1kpl appelsiinin kuorta
1 tl kanelia
1,5 dl fariinisokeria
4 kpl kananmunaa
2dl rouhittuja saksanpähkinöitä
ripaus suolaa
Kuori kurpitsa sekä poista siitä siemenet. Paloittele kurpitsa ja laita kurpitsakuutiot kattilaan vesitilkan kanssa. Keitä kunnes kurpitsa on täysin pehmeää, soseuta ja jäähdytä.
Sulata murotaikina, kauli se ohuemmaksi ja painele piirakkavuoan pohjalle ja reunoille huolellisesti.
Vaahdota kananmunat kevyesti, lisää kurpitsasose varovasti lastalla nostellen. Sekoita joukkoon myös rouhitut pähkinät, rahka, raastettu appelsiinin kuori, fariinisokeri sekä ripaus suolaa.
Kaada täyte pohjan päälle ja kypsennä uunin alatasolla 200 asteessa piirakkaa noin 40 minuuttia kunnes se on hyytynyt ja kauniin värinen. Anna jäähtyä kunnolla ennen leikkaamista.
Lähteet: Ohje: Maria Jokela