Kokkilegenda lyttää italialaisen ruoan

Legendaarinen kokki Jaakko Kolmonen pitää italialaisen ruoan suosiota Suomessa lähinnä bisnesmiesten aikaansaannoksena. Kolmosen mukaan parikymmentä vuotta sitten markkinaväki teki italialaisesta ruoasta trendikästä ja myi italialaisen ruoan suomalaisiin kotikeittiöihin.

Kotimaa
Jaakko Kolmonen
Jaakko KolmonenSeppo Sarkkinen / YLE

Kokki Kolmonen pitää italialaista ruokaa enimmäkseen epäterveellisenä ja haluaa muistuttaa, että esimerkiksi oliiviöljyssä on paljon vähemmän Omega 3 -happoja kuin rypsiöljyssä.

- Myös italialaiset pastat ovat kuituköyhiä, koska niissä on vain pari grammaa kuitua sataa grammaa kohden, Kolmonen jatkaa.

Vaikka YLE Uutisten kysely osoittaa selvästi, että kotona tehdyssä ruoassa suomalaiset reseptit ovat voimissaan, kokki Jaakko Kolmonen on huolissaan kotona tehdyn ruoan tilasta.

- Nykyajan yhä kiireisempi elämäntyyli johtaa siihen, että kotona ei enää ehditä tekemään ruokaa. Tästä syystä valmisruoat yleistyvät koko ajan suomalaisten keittiöissä, Kolmonen sanoo.

Maakuntaherkkuja enemmän kotikeittiöihin

Vuosikymmeniä suomalaista ruokakulttuuria seurannut ja vaalinut Jaakko Kolmonen on huolissaan siitä, että nuoriso saa kosketuksen perinneruokiin, kuten rössypottuun (lähinnä veripaltusta, sianlihasta ja perunasta tehty keitto) ja lapskoussiin (siirryt toiseen palveluun) enää kouluruokailussa, jos silloinkaan.

Kokkilegendan mukaan lapsilla ja nuorilla olisi kiinnostusta perinneruokiin, mutta vanhemmat ei ehdi tai halua valmistaa niitä.

- Ja sitten, kun viikonloppu koittaa, niin halutaan tehdä jotain hienoa ruokaa, eikä perinteistä ja terveellistä suomalaista kotiruokaa, kokki Jaakko Kolmonen kritisoi.

Kolmosen mukaan kansainvälisiä keittiöitä kannattaa kuitenkin kokeilla ja etsiä niistä vaikutteita omaan ruoanlaittoonsa sekä suomalaiseen ruokakulttuurin lisukkeeksi.

- Esimerkiksi oliiviöljyn voi vaihtaa rypsiöljyyn tai pastan täysjyväpastaan. Pääasia on, että ruoan ravintoarvot ovat hyviä, Jaakko Kolmonen painottaa.

Lähteet: YLE Uutiset / Jarno Virtanen