Kallis jeni rokottaa japanilaisyrityksiä

Japanin vahva jeni haittaa yhä usemman japanilaisyrityksen menestystä. Maanantaina vahvan jenin takia huonontuneesta tuloskehityksestä kertoivat Panasonic, Toshiba ja Honda. Japanin keskuspankki ryhtyi maanantaina myymään jenejä, jotta liikaa vahvistunut valuutta heikkenisi. Vahvasta jenistä on haittaa Japanin viennille.

velkakriisit

Keskuspankki päätti puuttua peliin sen jälkeen, kun dollari oli heikentynyt alimmalle tasolleen jeniä vastaan sitten toisen maailmansodan.

Valuuttamarkkinoihin puuttuminen eli interventio tuotti tulosta, sillä dollari vahvistui jeniä vastaan yli neljä prosenttia. Kyseessä on dollarin arvon suurin päivänousu kolmeen vuoteen.

Edellisen kerran keskuspankki pyrki heikentämään jeniä elokuussa. Viime vuoden syyskuun jälkeen interventioita on tehty neljästi.

Maanantaina elektroniikkayhtiö Panasonic kertoi, että se odottaa tekevänsä tänä vuonna 5,3 miljardin dollarin tappion - yhtenä syynä on vahva jeni.

Selvästi viime vuotta huonommista tuloksista kertoivat maanantaina autonvalmistaja Honda ja teknologiayhtiö Toshiba. Huonontuneisiin tuloksiin vaikuttivat vanhvan jenin ohella myös maaliskuinen luonnonkatastrofi.

Lähteet: AFP, Reuters