1. yle.fi
  2. Uutiset

Tuhlaajatyttö käsittelee ikuisia kysymyksiä viittomakielellä

Tiistaina ensi-iltansa saava Teatteri Totin uutuusnäytelmä Tuhlaajatyttö tuo raamatun tunnetuimman kertomuksen nykypäivään. Näytelmä on saanut ohjaajakseen Markku Toikan, joka on työskennellyt viittomakielisen teatterin parissa viimeksi vuosia sitten.

Yle Uutiset viittomakielellä
Dawn Jani Birley ja Samuli Mänttäri esiintymässä.
Teatteri Totin Tuhlaajatyttö-näytelmässä (2011) esiintyivät mm. Dawn Jani Birley ja Samuli Mänttäri.YLE

Näyttelijä ja ohjaaja Markku Toikka on palannut viittomakielisen teatterin tekemiseen parinkymmenen vuoden tauon jälkeen. Työn alla on entisen kuurojen teatterin, eli Teatteri Totin uutuustuotanto "Tuhlaajatyttö". Ohjaajalle paluu toi mukanaan iloisen yllätyksen.

- No todella mukava on ollut palata ja tavata vanhoja tuttuja. Huomaan, että viittomakielinen teatteri mennyt eteenpäin; täällä on tehty paljon töitä ja produktioita ja se on hienoa, kun aikoinaan sai olla mukana ihan ensiaskeleissa, kun lähdimme tekemään modernia teatteria viittomakielellä ja viittomakielelle tuli ihan sellainen asema virallisena teatterikielenä, Toikka kertoo.

Tuhlaajatyttö sijoittaa vanhan raamatun vertauskuvan tämän päivän Suomeen. Kyseessä on ensimmäinen Teatteri Totin ja kirkkohallituksen yhteistyöhanke.

Aloite tuli teatterilta, mutta vertaus tuhlaapojasta valittiin kirkkohallituksessa. Alkuperäisestä käsikirjoituksesta vastanneen kuurojen papin mukaan vertausta ei haluttu kuitenkaan käyttää suoraan samanlaisena,

- Isästä tulee äiti ja pojasta tyttö ja tarina sijoittuu tämän päivän Suomen olosuhteisiin, Kuusi kuvailee keskeisimpiä tarinaan tehtyjä muutoksia.

Tuhlaajatyttö käsittelee ikuisia teemoja, kuten anteeksiantoa ja sitä mikä on oikein ja mikä väärin. Keskeinen asemaan nousee myös yksilön ja yhteisön suhde.

- Missä menee se yhteisön ja yksilön välinen raja, milloin yksilön pitää tehdä omia ratkaisujaan ja unohtaa yhteisön kontrolli ja milloin yksilön kannattaisi luottaa siihen yhteisöön. Ikuisia kysymyksiä, mutta aika tuoreella tavalla käsitelty tässä jutussa, Toikka kuvailee.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi