Rovaniemen teatterilaiset turhautuvat tietämättömyydestä

Rovaniemen teatteri joutuu olemaan evakossa jopa vuosia Lappia-talon remontin vuoksi. Alvar Aallon suunnitteleman talon peruskorjauksen pohjaksi tehdään taas yksi selvitys ennen kuin remontti pääsee alkamaan.

kulttuuri
YLE / Maija-Liisa Juntti

Rovaniemen teatteri on aloittanut jo uudeen kaudeen väliaikaisissa tiloissa, mutta Lappia-talon remontin alkamisesta tai pituudesta tai edes sisällöstä ei ole vielä mitään tietoa.

Remonttia valvova asiantuntijatyöryhmä haluaa ajatella Lappia-talon käyttöä ainakin sata vuotta eteenpäin ja kaikki suunnitelmat tehdään - taas - alusta alkaen. Edellisten suunnitelmien mukaan teatterilaisten piti päästä remontoituun Lappia-taloon jo vuoden päästä.

Teatterilaisia väliaikaiset tilat sinänsä eivät haittaa, sanoo Rovaniemen teatterin toinen teatterinjohtaja Atro Kahiluoto.

- No kyllä se meille sopii, että ei mitään. Nämähän on tekijöiden kannalta kyllä inspiroivia tiloja ja kiva tehdä tämmöseen ei niin pompöösiin paikkaan kuin joskus hienommat talot on.

Näyttelijä Kari Koivukangas kuitenkin toivoo, että mahdollisimman pian saadaan selville, miten Lappia-talon remontti etenee.

- Nämä evakkotilathan on ihan hyvät sinänsä. Tai siis meidän tekniikan pojat on rakentanut nämä niin hienosti, että ne toimii.

Monikäyttöisyys vai tehokkuus?

Lappia-taloon halutaan lisää käyttäjiä, jotta sen käyttökuluja saadaan katetuksi entistä paremmin. Juuri 'monikäyttöisyys' tekee siitä nyt huonokäyttöisen puheteatterille.

- Koko teatteritalo pitäisi räjäyttää ja rakentaa uudelleen, Koivukangas nauraa, mutta vakavoituu sitten.

- Iso näyttämö on enemmänkin kongressisali, kun siinä on liian loiva katsomo. Siinä on huono akustiikka ja katsojat jäävät liian kauaksi. Näyttämön takaseinästä katsomon takaseinään ihan hirmusen pitkä matka.

Teatterilta on myös vaadittu lisää lipputuloja Rovaniemen kaupungin talouden tasapainottamiseksi. Teatterilaiset taas sanovat, että lisätuloja ei ole mahdollista saada, jos remontissa ei oteta teatteria huomioon ja se vesittyy pelkäksi seinien maalailuksi.

Teatterinjohtaja Atro Kahiluodon mukaan lipputuloja ei pystytä nostamaan ilman isoja muutoksia.

- Ilman sitä pientä näyttämöä ja sitä lisärakennusta ei tosiasiassa saada mitään uusia välineitä sen omarahoitusosuuden nostamiseksi.

Lähteet: YLE Lappi