Pelisuunnittelija luo tulevaisuuden keskustelun

Pelisuunnittelijan Pekko Koskisen seuraava työ on urbaaniin ympäristöön sijoittuva arjen fiktio, johon jokaisella on vaara joutua ennalta arvaamattomasti ja yllättäen. Pelisuunnittelija Pekko Koskinen sai alkusyksystä puolivuotisen näyttämötaiteen apurahan käsikirjoittamiseen.

kulttuuri
Pelisuunnittelija Pekko Koskinen.
YLE / Antti Pylväs

Pelisuunnittelija Pekko Koskiselle myönnettiin alkusyksystä Valtion näyttämötaidetoimikunnan puolivuotinen apuraha käsikirjoitukseen ja työn odotetaan näkyvän ja tuntuvan ensi vuonna. Konkreettisena esimerkkinä tulevasta Koskinen esittää keskustelun 2.0.

- Siinä on utopistinen ajatus että jos otetaan tämä äärimmäisen kehittynyt ja pitkälle viety sekä moninainen asia kuin keskustelu, joka on koko ihmiskulttuurin liima, niin tehdään siitä uusi versio, Pekko Koskinen esittää.

Koskinen haluaa keskustelun kehittyneemmällä versiolla astua sosiaalisten konventioiden ulkopuolelle. Puhua hitaammin ja antaa painoarvoa sanoille tai sijoittaa sanoja ilmaan keskustelijoiden väliin.

- Voisin sijoittaa meidän väliin sanan "keskustelu" ja laittaa kysymysmerkin sen perään. Että se on niin kuin se teema josta puhun. Mutta kun sijoitan sen leikillisesti tähän ilmaan, sen teeman läsnäolo on toisenlainen.

- Tai sitten voin jäädä vain yhden sanan ympärille. Jos minä mietin keskustelua pysähtyneenä, niin näen juuri sen liiman, joka sitoo ihmisiä.

Keskustelun uudelleensuunnittelu on iso urakka ja kenttä laaja. Nykyisenlaisen keskustelun voimakkaat sosiaaliset säännöt kontrolloivat keskusteluja ja sitä kautta kaventaa sitä. Erityisen haastavana Koskinen näkee sosiaalisista säännöistä irrottautumisen, jota keskustelu 2.0 hänen mukaansa vaatii.

- Se vaatii tilanteita joissa luodaan se suoja että nyt puhumme keskustelun 2.0 piirissä. Silloin ihmiset uskaltavat lähteä siihen, Pekko Koskinen arvelee.

Utopiaan arjen fiktiosta ja keskusteluun 2.0 on vaara törmätä ensi vuonna vahingossa, pyytämättä ja yllättäen, mikäli pelisuunnittelijan visio toteutuu täydessä komeudessaan.

Lähteet: YLE Oulu / Antti Pylväs