Kespro ei selvitä Gaudiano-oliivien ravintolamyyntiä

Gaudiano Bio -oliivisäilykkeitä ravintoloista ostaneita ei tavoitella jälkeenpäin, sanoo Kespron toimitusjohtaja Jorma Rauhala. Yhtiön mukaan kaikki tuotteita ruokakaupoista ostaneet 138 asiakasta on tavoitettu perjantain ja viikonlopun aikana.

Kotimaa

Ruokamyrkytykseen ja kuolemaan johtaneita mantelioliivisäilykkeitä on myyty pääkaupunkiseudulla neljässä ravintolassa: Kolme Seppää, Rafaello ja La Famiglia. Jälkimmäisellä on toimipaikat Helsingissä ja Vantaalla.

- Viranomaisen määräys koskettaa meidän tietojärjestelmää, ja se ei sisällä näiden ravintoloiden myyntitietoja.

Rauhala ei suostu pohtimaan, miten ravintoloista tuotteita ostaneet voitaisiin tavoittaa.

- Varmaan parempi lähestyä viranomaisia tai ravintoloita. Meidän toimeksianto koski näitä kauppoja.

Muun muassa La Famiglia -ravintoloissa on käytössä Keskon Plussa-asiakasetukortti. Rauhalan mukaan ravintoloista saadaan vain ostosten kokonaissummat Plussa-pisteiden hyvittämiseksi.

- Tuoteryhmätietoa ei saada.

Kespro veti Gaudiano-oliivit myynnistä 18. lokakuuta. Yhtiö tiedotti yhdestä oliivipurkista löytyneestä botuliinibakteerista kolme päivää myöhemmin.

Kaikki marketasiakkaat tavoitettu

Kespro kertoo tavoittaneensa kaikki kahdesta K-citymarketista ja K-supermarketista säilykkeitä ostaneet.

- Tunnistimme perjantain aikana 138 kuluttajaa, jotka ovat ostaneet kolmesta kaupasta näitä tuotteita yhden tai useamman kappaleen. Kaikki heistä on tavoitettu, Rauhala rauhoittelee.

Kespro on ottanut asiakkaisiin yhteyttä puhelimitse ja kirjeitse. Yhtiö tavoitti perjantaina 74 asiakasta puhelimitse. Loput saivat pikakirjeen kotiin lauantaina.

- Valtaosa tuotteista on jo käytetty, ja viesti on ollut, että käyttämättömät tuotteet on syytä palauttaa kauppaan.

Gaudiano Bio -säilykkeitä on myyty syksystä 2010.

"Ei mikään menestystuote"

La Famiglia -ravintoloista on myyty vain 20 säilykepurkkia syksystä 2010.

- Ei tämä mikään menestystuote ole ollut. Vedimme kaikki myynnistä heti, kun tieto viranomaisilta oli tullut, toimitusjohtaja Mikko Paukkunen sanoo.

Hänen mukaansa ostajia on mahdotonta selvittää. Säilykkeitä ei ole käytetty ravintolaruoan valmistukseen.

- Olemme vain jakelijoita ja luotamme maahantuojaan.

Paukkusen mielestä ravintolamyynnin käytäntöjä ei ole syytä muuttaa yhden myrkytystapauksen vuoksi. Sen sijaan tuoteryhmätietoja voitaisiin jatkossa antaa esimerkiksi Kesprolle.

- Se on sopimustekninen asia.

Ravintolaketju tekee Kespron kanssa myös hankintayhteistyötä.

Lähteet: YLE Uutiset / Petri Manssila

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus