Libyassa varastettu suuri kulttuuriaarre pulpahtelee markkinoille

Libyasta kansannousun aikana varastettuja antiikkiesineitä on löytynyt myynnistä. Tuhansia kolikoita, koruja ja pienoispatsaita vietiin Itä-Libyassa Benghazissa sijaitsevan pankin holvista, kun Muammar Gaddafin joukot ja kapinalliset taistelivat kaupungin hallinnasta.

Ulkomaat

Satoja vanhoja kolikoita ja joitakin patsaita on löytynyt Egyptistä, kertoo Libyan väliaikaishallituksen edustaja. Varastettuja esineitä on ilmestynyt myyntiin myös Benghazin markkinoille.

Uutistoimisto Reutersin kirjeenvaihtaja kertoo, että hänelle esiteltiin kauppakujan korukaupan takahuoneessa pronssikolikoita. Kun kirjeenvaihtaja kysyi niiden arvoa, myyjä kohautti olkiaan ja sanoi, että lantit olivat kahden tuhannen vuoden ikäisiä.

Kahdeksan tuhatta esinettä sisältänyt laatikko vietiin kansannousun alkupäivinä. Varkaat tunkeutuivat pankkiholviin, kun alueella riehui salaisen poliisin päämajasta alkanut tulipalo.

Libyan hallituksen edustaja kertoo, että jonkun pankin työntekijöistä on epäilty auttaneen ryöstössä. Koko henkilöstö on kuulusteltu moneen kertaan, Libyan kulttuuriperinnöstä vastaava ministeri Fadel al-Hasi kertoo Britannian yleisradioyhtiön BBC:n haastattelussa.

Aarre varastettiin jo toistamiseen

Benghazissa antiikkiaarteista vastaavaa virastoa johtava Jusuf ben Nasr sanoo, että varastetut esineet ovat korvaamaton osa Libyan historiaa. Varastetussa laatikossa oli muun muassa erittäin harvinaisia kulta- ja hopearahoja, joihin oli lyöty islamilaisia koristekuvioita ja lainauksia Koraanin teksteistä.

Kadonneet esineet ovat peräisin eri aikakausilta. Joukossa on kreikkalaisia, roomalaisia ja bysanttilaisia esineitä, joita Libyaan on jäänyt menneiden vuosisatojen vallanpitäjiltä.

Beghazin aarre kävi jo kerran aiemmin ulkomailla, kun italialaiset miehittäjät veivät suurimman osan esineistä mukanaan toisessa maailmansodassa. Ne palautettiin vuonna 1961 ja säilöttiin odottamaan museorakennusta, jota ei koskaan rakennettu.

Asiantuntijoiden mukaan Libyan kulttuuriaarteet selvisivät yhdeksänkuisista taisteluista yleensä hyvin. Niillä oli toisaalta onnea, toisaalta ben Nasrin kaltaisia suojelijoita, tarkkailijat sanovat. Libyaan erikoistuneen brittiarkeologi Paul Bennettin mukaan Benghazin ryöstö oli tiettävästi suurin kulttuuririkos kansannousun aikana.

Ben Nasrilla ei ole suuria toiveita siitä, että kaikki aarteet saataisiin takaisin, vaikka kansainvälinen poliisijärjestö Interpol on pyydetty mukaan jäljitykseen. Benghazissa asukkaat ovat aloittaneet oman keräyksen ostaakseen kotiin pienen lemmenjumalapatsaan, joka on pulpahtanut myyntiin Alexandriassa Egyptissä. Myös muun muassa partiopojat on värvätty salapoliiseiksi.

Lähteet: Reuters, YLE Uutiset