1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Tietotekniikan palvelualalle uusi lakkovaroitus

Tietoalan toimihenkilöt ja Ylemmät toimihenkilöt YTN ovat jättäneet jo toisen lakkovaroituksen tietotekniikan palvelualalle. Alan työehtosopimuksen voimassaolo päättyi syyskuun lopussa eikä uudesta sopimuksesta ole saavutettu sopua. Kiistaa on ollut etenkin palkankorotusten suuruudesta ja toteuttamistavasta.

Jos sopua ei sitä ennen synny, uusi työnseisaus alkaa 15. marraskuuta kello 6 aamulla ja päättyy 18. marraskuuta kello 23.

Tuolloin alkavan lakon piirissä olisivat Tieto Oyj, Tieto Finland Oy, Logica Suomi Oy, Fujitsu Finland Oy, Accenture Services Oy, Oy International Business Machines Ab (IBM), Capgemini Finland Oy, Oracle Finland Oy, Aditro Oy ja Cybercom Plenware Oy. 

Tietoalan tomihenkilöliiton puheenjohtajan Jouko Malisen mukaan lakkoon jäisi 2 000 - 3 000 avaintehtävissä työskentelevää.

Jo aiemmin alalle on jätetty varoitus ensi maanantaina 7. marraskuuta alkavasta lakosta. Tämä lakko päättyisi 13. marraskuuta. Siihen osallistuisi noin tuhat työntekijää.

Tietotekniikan palvelualalla on ollut ylityökielto ja vapaa-ajalla tapahtuvan työasioissa matkustamisen kielto 19. lokakuuta lähtien ja se on edelleen voimassa.

Sovittelun odotetaan alkavan loppuviikolla

Malinen arvioi, että sovittelija kutsuu osapuolet todennäköisesti neuvotteluihin loppuviikolla. Työntekijäpuoli kuitenkin odottaa, että työnantajapuoli kutsuisi heidät neuvottelemaan kiistoista jo sitä ennen.

Malisen mukaan työmarkkinakeskusjärjestöjen raamisopimus käy, mutta kiistaa on palkankorotusten toteutustavasta. He haluaisivat samanlaisen ratkaisun kuin Pron, Metalliliiton ja Teknologiateollisuuden sopimuksessa. Jos yrityskohtaisesti ei päästä sopuun palkankorotuseristä, kaikki saisivat yhtäläisen yleiskorotuksen.

Työntekijäpuoli vastustaa myös työnantajapuolen neuvotteluihin tuomia esityksiä työtaistelutoimien rajoittamisesta.

Teknologiateollisuuteen kuuluvan Tietotekniikan palvelualan yleissitovan työehtosopimuksen piirissä työskentelee yli 42 000 työntekijää.