1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. velkakriisit

Kiinan valuuttavarat kiinnostavat Eurooppaa

Euroopan velkakriisi nopeuttaa Kiinan aseman vahvistumista maailmantaloudessa. Vastineeksi antamalleen rahoitukselle Kiina vaatii itselleen markkinatalousmaan asemaa. Käytännössä se tarkoittaa kiinalaisyritysten helpompaa pääsyä Euroopan markkinoille.

Kiinan yhä paisuvalle valuuttavarannolle olisi Euroopassa käyttöä nyt enemmän kuin koskaan. Samalla huoli kasvaa siitä, mitä Kiina haluaa vastineeksi, jos se sijoittaa miljardejaan Euroopan kriisirahastoon. Kiinan yhtenä vaatimuksena on ainakin markkinatalousaseman saaminen.

- Se tarkoittaa kiinalaisille helpompaa pääsyä markkinoille, toteaa Siirtymätalouksien tutkimuslaitoksen ekonomisti Jouko Rautava.

Kun Euroopassa ahdinko pahenee, omistakin vaatimuksista tingitään. Varsinkin Etelä-Eurooppa joutuu tulemaan pohjoisen linjoille ja luopumaan vaatimuksistaan tekstiiliteollisuuden suojaamisesta tuonnilta. Rautavan mukaan merkkejä tästä on jo nähtävissä.

Kiinan valta-asema ei pelota euromaita

Kiina on vahvistanut asemiaan jättimäisen valuuttavuorensa ansiosta. Kiinan hallitus turvaa omaa asemaansa huolehtimalla työpaikkojen määrän kasvusta. Tavoitetta tuetaan oman valuutan arvolla. Halpana pidetty Kiinan juan vauhdittaa vientiä ja jarruttaa tuontia. Kova vienti tuo maahan ulkomaista valuuttaa ,ja kasvava valuuttavuori vahvistaa Kiinan sananvaltaa maailmalla.

Mutta euromaat eivät halua nähdä uhkaa varakkaassa rahoittajassa.

- Se, jos Kiina ja muut tahot osallistuvat Euroopan velkakriisin ratkaisuun, ei pelota tai huolestuta minua, toteaa euroryhmän puheenjohtaja Jean Claude Juncker.

- Kiinan talous on selvästi ylijäämäinen, joten on järkevää, jos Kiina sijoittaa myös Eurooppaan.

Pelkästään euroja Kiinalla arvoidaan olevan yli 600 miljardia. Toiveita on, että siitä sata liikenee Euroopan kriisirahastoon. Asia nousee esille G20-kokousessa loppuviikolla.