1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Bangkokin ydinkeskustan suojaus kestää, muualla tulva jopa pahenee

Thaimaan pääkaupungin Bangkokin ydinkeskusta näyttää säästyvän tuhotulvalta, mutta muualla Bangkokissa on jatkettu evakuointeja. Asukkaat ovat myös rikkoneet tulvapatoja, jotka suojelevat Bangkokin keskustaa mutta ohjaavat veden heidän alueilleen.

Kaksi buddhalaismunkkia meloi itsetehdyllä lautalla tulvivalla kadulla.
Vesi on peittänyt kadut Bangkokissa.

Bangkokin suojamuurien itä- ja pohjoispuolelle jääneitä alueita peittää syvä, haiseva tulvavesi. Asukkaat ovat yrittäneet hajottaa tulvavalleja, jotta vesi pääsisi virtaamaan pois heidän alueiltaan. Paikoin he ovat ottaneet yhteen poliisin kanssa ja jopa ammuskelleet. Armeija on lähettänyt sotilaita vartiomaan valleja.

Bangkokin 50 kaupunginosasta 15 on veden alla ja kuuteen muuhunkin on nyt annettu evakuointikäsky, koska vesi ei ole lakannut nousemasta.

Tulvatilannetta on viime päivinä pahentanut meren tavallista korkeampi nousuvesi, joka on estänyt Chao Phraya -joen virtausta mereen. Maanantaina joen pinta on kuitenkin laskenut ennätyskorkeudesta.

Pääministeri Yingluck Shinawatran mukaan Bangkokin ydinkeskustan tilanne herättää toiveita, mutta riskit eivät ole silti ohi. Ympärillä on edelleen valtavia vesimääriä, joiden on päästävä mereen pääkaupungin monimutkaista joki-, kanaali- ja tunneliverkostoa pitkin, hän muistuttaa.

Thaimaassa heinäkuun lopussa alkaneita tulvia ovat nostattaneet epätavallisen runsaat monsuunisateet ja trooppiset myrskyt. Tulvissa on kuollut miltei 400 ihmistä, ja elämä on pysähtynyt tai vaikeutunut pahoin yli kolmasosassa Thaimaan maakunnista. Satoa on tuhoutunut miljoonilta hehtaareilta, ja tuhansia tehtaita on jouduttu sulkemaan.

Pääministeri Yingluck Shinawatra arvioi, että parhaimmillaankin vie kolme kuukautta ennen kuin suuret teollisuuspuistot ovat taas tuotantokunnossa.