Syyttäjä: Tintti-sarjakuva ei ole rasistinen

Belgian valtionsyyttäjä on antanut kannanottonsa Tintti-sarjakuvasta tehtyyn valitukseen. Syyttäjän mielestä Tintti Afrikassa -sarjakuva ei ole rasistinen.

kulttuuri
Yksityiskohta Tintti Afrikassa -sarjakuva-albumin kannesta.
Kiistelty albumi on Suomessa julkaistu nimellä Tintti Afrikassa.Otava

Belgian kansalainen Bienvenu Mbutu Mondondo halusi kieltää Tintti Afrikassa -sarjakuva-albumin (alkuperäiskielellä Tintin au Congo), koska katsoi sen antavan afrikkalaisista ihmisistä rasistisen kuvan.

Belgialainen sarjakuvapiirtäjä Hergé, oikealta nimeltään Georges Remi, teki Tintti Afrikassa -albumin vuonna 1931 ja uudisti sitä 1946. Mondondon valitus kohdistui uudistettuun versioon.

Valtionsyyttäjä Valery de Theux de Meylandt arvioi lausunnossaan, ettei teos ole rasistinen. Hänen mukaansa olennaista on se, ettei Hergé ole tietoisesti pyrkinyt rotuvihan yllyttämiseen. Tapa, jolla hän on kuvannut afrikkalaisia ihmisiä kuvastaa teoksen tekoaikana vallinnutta kuvaa Afrikasta.

- Tinttiä ei aseteta kilpailu- tai ristiriitatilanteeseen mustien ihmisten kanssa, vaan nuorta reportteria (Tinttiä) vastassa ovat rikolliset, jotka ovat valkoisia, De Theux de Meylandt kirjoittaa lausunnossaan.

Valtionsyyttäjän kanta ei ole ratkaiseva, vaan lopullisen päätöksen tekee oikeusistuin ensi vuoden alussa. Belgialaisen oikeuskäytännön mukaan valtionsyyttäjän kanta kuitenkin useimmiten jää voimaan.

Lähteet: Reuters