1. yle.fi
  2. Uutiset

Kiviniemi: Tasa-arvo puuttuu raamiratkaisusta

Keskustan puheenjohtaja Mari Kiviniemi on huolissaan siitä, että uusi raamisopimus ei sisällä tasa-arvo- eikä samapalkkaisuuseriä. Kiviniemi suomi tasa-arvon puuttumista Ylen A-studio ohjelmassa maanantai-iltana.

talous

- Tämä TUPO on erilainen kuin aikaisemmat, koska kyseessä on raamiratkaisu, eikä tässä tasa-arvo ole lainkaan esillä niin kuin aikaisemmin. Olen siitä huolissani, Kiviniemi kertoi.

Kiviniemen mukaan paljon jää nyt liittokohtaisten neuvottelujen varaan. Keskustan puheenjohtaja huomautti, että miesten ja naisten välillä edelleen olemassa olevaa liian suurta palkkaeroa pitäisi pystyä kuromaan umpeen.

- Tässä raamiratkaisussa ei ollut naisapalkkaerää ollenkaan, Kiviniemi painotti.

Tilastokeskuksen mukaan keskimäärin säännöllisen työajan perusteella maksettava naisen palkka on noin 18 prosenttia pienempi kuin miehen palkka.

Hallitus jatkaa samapalkkaisuusohjelmaa

Hallitus päätti jatkaa vuonna 2006 laadittua samapalkkaisuusohjelmaa, jonka tavoitteena on sukupuolten palkkaeron selkeä kaventaminen. Ohjelman korkean tason johtoryhmään kuuluu muun muassa ministereitä ja työmarkkinakeskusjärjestöjohtajia.

Palkkaero on kurottava enintään 15 prosenttiin vuoteen 2015 mennessä.

Entinen valtakunnansovittelija Juhani Salonius on selvittänyt miten tavoite on tähän mennessä toteutunut. Vuosina 2007 - 2010 palkkaero on kaventunut vain noin prosentin verran.

Tavoite vaatii erilaisia toimenpiteitä muun muassa sopimus- ja palkkapolitiikassa, työpaikkojen tasa-arvosuunnittelussa ja palkkausjärjestelmässä sekä työelämän kehittämisessä.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi