Hyppää sisältöön

Potenssiongelmat tai virtsaamishäiriöt saavat miehen klinikalle

Suomalainen mies voi paremmin kuin aiemmin, kiitos lisääntyneen valistuksen. Suomalaisen mieskunto on tutkimuksissa todettu huonommaksi kuin eurooppalaisella toverillaan. - Joka kolmannella 30-vuotiaalla on jo jonkinlaisia ongelmia asian kanssa, sanoo urologi Ari Hirvi Hämeenlinnan Mehiläisen sairaalasta.

Miesten sukuelimiin liittyvät sairaudet, kasvannaiset, ihomuutokset, virtsan tulon ongelmat on yleisiä syitä ottaa yhteyttä miesklikalle. Kuva: AP Photo / Kevin Rivoli

Jotta suomalaisen mies saadaan vastaanotolle hankalan asian kanssa, kynnystä on alettu madaltamaan muunmuassa perustamalla niinsanottuja miesklinikoita.Niissä paneudutaan miesten ongelmiin kokonaisvaltaisesti.

Tavallisin ulkoinen syy tulla vastaanotolle ovat potenssiongat tai virtsaamishäiriöt. Ja usein niistä uskaltaudutaan puhumaan muiden asioiden lomassa. Miesklinikalle tuleva saa useimmiten jopa enemmän kuin mitä tulee hakemaan, talon kaikkien asiantuntijoiden täyden palvelun.

Erektiohäiriön taustalla voi olla sokeritauti tai kilpirauhanen

- Ehkei potilaalle aina saata tulla mieleen, että erektiohäiriön taustalla voi olla piilevää sokeritautia tai kilpirauhasen toiminnan häiriö. Senkin suhteen mies on hyvä tarkistaa kokonaan, sanoo Hämeenlinnan Mehiläisen miesklinikalla toimiva sisätautien erikoislääkäri Lotta Kallionalusta.

Ongelmat kasvavat vuosi vuodelta väestön ikääntymisen myötä. Eikä erektiolääke ole vastaus kaikkiin ongelmiin.

- Suurimmalla osalla potilaista ongelma on joku muu kuin erektio. Se on kyllä suurin kävijäryhmä, mutta muut sukuelimiin liittyvät sairaudet, kasvannaiset, ihomuutokset, virtsan tulon ongelmat ja sen laatuiset tapaukset ovat enemmistö silti, sanoo urologi Hirvi.

Miesklinikalla puhutaan koko miehen elämästä - sairauksista, seksielämään ja parisuhteeseen. Tai ruumiin hyvinvoinnista, johon liittyvät syömisestä, painonhallinta ja kuntoilukin.

- Yleensä seksuaaliterapiaan tullaan, kun on jotain joka häiritsee omaa mieltä. Silloin on hyvä tulla keskustelemaan ihan rauhassa. Puhutaan ihmisen kokonaisuudesta. Silloin siihen liitetään parisuhde, sanoo seksuaaliterapeutti Päivi Stolt.

Valmiiksi varautuneen – hiljaa kärsivän hämäläisen – miehen on vaikea tulla puhumaan intiimeistä asioista. Stoltin mukaan kynnys on vielä isompi kynnys on kun kyseessä on vaikkapa homoseksuaali.

- Pitää tulla rohkeasti puhumaan. Jokaiselle varmasti löytyy auttaja.