Tutkintavangit eivät mahdu Vantaan vankilaan

Vantaan vankilassa on pysyvästi liikaa vankeja, sanoo apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja lokakuisen tarkastuksen jälkeen. Tämä on yksi syy siihen, että tutkintavankeja säilytetään Vantaan poliisivankilassa puutteellisissa oloissa.

Tutkintavanki
Vanki istuu ikkunalla katsomassa ulos vankilan sisäpihalle.
Yle

Poliisivankilaan aiemmin tehdyssä tarkastuksessa havaittiin, että tutkintavankeja on sijoitettu huoneisiin, jotka soveltuvat vain muutaman päivän pituisiin vapauden menetyksiin.

Tutkintavankien siirtämistä Vantaan vankilaan vaikeuttaa myös se, että vankilassa ei voida tehdä riittävästi kuulusteluja riittämättömien tilojen ja atk-laitteiden vuoksi.

Tutkintavankeja ei apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuojan mukaan tulisi säilyttää poliisivankiloissa, koska niiden olosuhteet eivät yleensä sovellu pitkäaikaiseen säilyttämiseen. Tutkintavangit viettävät aikaansa pääasiassa huonokuntoisissa selleissä, ja muun muassa peseytymis- ja ulkoilumahdollisuudet ovat usein rajallisia.

Pajuoja katsoo, että tutkintavankien säilytysaikoja poliisivankiloissa tulee lyhentää. Vastuu tästä on kaikilla tutkintavangeista päättävillä viranomaisilla.

Lähteet: YLE Helsinki