Hyppää sisältöön

Meitä on nyt seitsemän miljardia

Maailman väestömäärä on ylittänyt seitsemän miljardin rajapyykin. Meitä maapallon asukkaita on nyt kaksi kertaa niin paljon kuin 50 vuotta sitten. Muun muassa Filippiineillä ja Venäjällä Kaliningradissa on juhlittu pienokaista, joka saa edustaa uusinta sukupolvea. Päivä ei kuitenkaan ole pelkkää juhlaa, sillä yhä useampi lapsi syntyy köyhäksi ja nopea väestönkasvu syö maapalloa.

Räjähdysmäinen väestönkasvu on lisännyt nälänhätää. Aliravittu somalilapsi söi hätäapuruokaa äitinsä sylissä Lääkärit ilman rajoja -järjestön klinikalla Dadaabin pakolaisleirillä 17. kesäkuuta. Kuva: Dai Kurokawa / EPA

Symbolisesti seitsemän miljardin rajapyykin ensimmäisiä ylittäjiä olivat puolilta öin syntyneet filippiiniläinen tyttövauva Danica May Camacho ja venäläinen poikavauva Pjotr Aleksejevitsh Nikolajev.

YK:n edustajat kävivät viemässä filippiiniläisvauvan vanhemmille onnittelukakun, ja jotkut hänen kotikaupunkinsa Manilan varakkaat asukkaat lupasivat maksaa hänen koulutuksensa. Mukana juhlijoiden joukossa oli Lorrize Mae Guevarra, jota Filippiinit juhli maailman kuudentena miljardintena asukkaana 12 vuotta sitten.

YK:n nimeämä kuudes miljardis asukas oli puolestaan bosnialaispoika Adnan Mevic. Ensimmäisenä elinpäivänään hänet valokuvattiin YK:n tuolloisen pääsihteerin Kofi Annanin käsivarsilla, mutta tänään hän elää köyhyydessä Sarajevossa eivätkä valokuvaajat ole olleet hänestä enää kiinnostuneita.

Ihmisiä, ei lukuja

Kaliningradissa esitellyn YK:n tuoreen väestöraportin mukaan maailman väekkäimmässä valtiossa Kiinassa asuu nyt 1,35 miljardia ihmisitä. Intiassa asukkaita on 1,24 miljardia, ja YK arvioi, että vuoteen 2025 mennessä Intia ohittaa Kiinan.

YK:n raportti kertoo, että monissa kehitysmaissa väestönkasvu ylittää talouskasvun. Syntyvyydensäätely onkin edelleen ratkaisevan tärkeä tavoite, vaikka teollisuusmaissa ongelmana onkin päinvastoin pieni syntyvyys.

Esimerkiksi Danica May Camachon kotimaassa Filippiineillä kymmenellä prosentilla 15–19-vuotiaista tytöistä on jo lapsia. Samalla nuoret tytöt ovat yhä useammin alttiita hiv-tartunnalle.

YK:n nykyinen pääsihteeri Ban Ki-moon korostaa, ettei väestönkasvussa ole kyse numeroista vaan ihmisistä. Ruokaa riittäisi kaikille, mutta silti miljardi ihmistä menee joka ilta nälkäisinä nukkumaan, Ban muistuttaa.

- Seitsemän miljardia ihmistä tarvitsee ruokaa, energiaa, koulutusta ja työpaikan, ihmisoikeudet, rauhan ja turvallisuuden - kaiken sen, mitä tekin haluatte itsellenne, Ban sanoi puhuessaan yhdysvaltalaisille koululaisille New Yorkissa.

.
.