Hyppää sisältöön

FBI julkaisi videoita venäläisvakoojista

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI on julkaissut videoita Anna Chapmanista ja muista venäläisvakoojista, jotka paljastuivat peiteoperaatiossa toissa kesänä. Yhdessä videossa Chapman muun muassa tapaa kahvilassa venäläiseksi tekeytyneen FBI:n agentin, toisissa vakoojat välittävät FBI:n mukaan ohjeita, tietoja ja rahaa.

Anna Chapman FBI:n julkaisemassa videossa
Videossa Anna Chapman muun muassa tapaa kahvilassa venäläiseksi tekeytyneen FBI:n agentin.

Venäjällä sittemmin viihdejulkkikseksi noussut Chapman, 29, ja yhdeksän muuta vakoojaa pidätettiin viime vuoden kesäkuun lopulla vuosikymmenen kestäneen tutkimuksen jälkeen. Heidät karkotettiin lähes kaksi viikkoa myöhemmin, kun he olivat myöntäneet vakoilun.

FBI on nyt julkaissut videoita, valokuvia ja muuta aineistoa, jotka koottiin Kummitustarinoita-nimellä kulkeneen vastavakoiluoperaation aikana. Valokuvissa näkyy vakoilurenkaan jäseniä julkisilla paikoilla, tapaamassa muita renkaan jäseniä, kahviloissa, ostoksilla tai vain kävelemässä. FBI:n mukaan vakoojat vaihtoivat arkipäiväisten toimintojen lomassa tietoja ja rahaa.

FBI kertoo uutistoimisto AP:lle, että vakoilijat eivät saaneet haltuunsa salaisia tietoja, mutta he edistyivät tavoitteessaan tunkeutua Yhdysvaltain päätöksentekopiireihin. Vakoojat asettuivat keskiluokkaisille asuinalueille ja yrittivät verkostoitua rahoitus-, teknologia- ja hallituspiirien kanssa.

FBI:n mukaan kymmenen venäläisvakoojan pidättäminen on muistutus siitä, ettei vakoilu kadonnut Yhdysvaltain maaperältä kylmän sodan myötä.

Vakoojat karkotettiin Venäjälle suurimmassa vakoojavaihdossa sitten kylmän sodan. Yhdysvallat vaihtoi kymmenen vakoojaa neljään venäläiseen, jotka oli vangittu epäiltyinä vakoilusta lännen hyväksi.

Yleensä venäläisvakoojat pitävät matalaa profiilia jäätyään kiinni, mutta Chapman nousi Venäjällä julkkikseksi alusvaatemallina ja tv-julkkiksena.