Lakko puree Bolidenillä vähitellen

Teknologiateollisuudessa tiistaina aamulla alkanut ylempien toimihenkilöiden lakko koskee Kokkolan Bolidenin tehtaalla 35 henkilöä. Henkilöstöjohtaja Tarja Halosen mukaan lakon vaikutukset eivät näy tehtaalla välittömästi, mutta pidemmän ajan kuluessa lakko haittaa tehtaan toimintaa.

lakot
Kuvassa Bolidenin tehtaat ja nimikyltti
YLE / Kalle Niskala

Esimerkiksi suunnittelu ja raportointi vaikeutuu lakon aikana. Lakossa olevat työntekijät ovat asiantuntija- ja päällikkötehtävissä toimivia henkilöitä.

Työntekijäjärjestö YTN aloitti lakon teknologia-alan suurissa yrityksissä tänään tiistaina kello 6. Lakkoon on mennyt noin 10 000 ylempää toimihenkilöä alan suurissa yrityksissä, kuten ABB:ssä, Metsossa ja Wärtsilässä.

Pohjalaismaakunnissa lakossa on noin 2000 henkilöä. Täällä ylempien toimihenkilöiden lakko koskee mm. Boliden Kokkolaa sekä Ruukin yksiköitä Kalajoella ja Ylivieskassa.

Lakko alkoi kun ylempiä toimihenkilöitä edustavav YTN ei hyväksynyt kiistassa valtakunnan sovittelijan sovintoesitystä. Erimielisyyttä on lähinnä siitä, miten yrityskohtainen palkankorotuserä jaetaan.