1. yle.fi
  2. Uutiset

Nettipalveluita tarjoavan yrityksen myynti toi pääomatuloja kolmekymppisille

Viime vuoden verotietojen perusteella eniten pääomatuloja tiennaiden kärjessä nuorin menestyjä on vuonna 1980 syntynyt Rauli Arjatsalo. Arjatsalo sai pääomatuloja myymällä perustamansa interpalveluita tarjoavan Nebula-yhtiön.

verotus

Pääomatuloissa seitsemäntenä olevan Arjatsalon pääomatulot olivat viime vuonna 9,5 miljoonaa euroa. Nebulan omistus vaihtui viime vuonna kun ruotsalainen pääomasijoitusyhtiö Rite Internet Ventures nousi suurimmaksi omistajaksi.

Toinen Nebulan perustajista, Ville Skogberg löytyy listalta sijalta 19.

Skogberg on myös syntynyt Arjatsalon tavoin vuonna 1980. Skogberg on edelleen Nebulan toimitusjohtaja. Hallituksen jäsenyyksiä hänellä on lukuisissa yrityksissä, mm. markkinointiviestintäyritys Zeelandissa. Lisäksi Skogberg on merkittävä omistaja Zeelandissa, joka aiemmin tunnettiin nimellä Eirikuva Digital Image.

Kuudentena pääomatuloissa on Janne Niska, joka on nostolava-autoja vuokraavan Janneniska Oy:n omistaja ja hallituksen puheenjohtaja. Niskan pääomatulot olivat viime vuonna 10,4 miljoonaa euroa.

Vuonna 1975 syntynyt Niska johtaa nykyisin myös nostolaitteita myyvän ja vuokraavan Pekkaniska Oy:n hallitusta. Janne Niska on Pekka Niskan poika. Janneniska Oy:n päätoimipaikka on Vantaalla.

Uusimaa hallitsee listaa

Ansiotulokärjessä olevista suurin osa on kotoisin Uudeltamaalta.

Sijalla 10 pääomatuloissa oli Ilkka Kopra Pirkanmaalta. 7,7 miljoonan euron pääomatulot kerännyt Kopra myi viime vuonna autotarvikkeita myyvän Startax-yhtiön.

Kopra oli pitkään yhtiön hallituksen puheenjohtaja, nykyään hän on hallituksen jäsen. Kopra on myös ollut yksi Startaxin pääomistajista.

Varsinaissuomalaisia pääomatulojen kärjessä edustaa kiinteistöneuvos Heikki Vaiste. Hän on vaurastunut kiinteistökaupoilla. Vaisteen pääomatulot olivat 7,6 miljoonaa euroa.

Rakennusosakkeiden myynti toi tuloja

Pääomatuloissa sijalla 15 on Eero Heliövaara, joka on rakennusyhtiö SRV:n entinen toimitusjohtaja. Heliövaara nousi viime vuoden pääomatulojen listalla myytyään osakeomistuksensa SRV:stä. Heliövaaran pääomatulot olivat lähes 6,9 miljoonaa euroa.

Pääomatuloja 16. eniten sai Antero Toivonen, joka on Toivonen Yhtiöt Oy:n toimitusjohtaja ja yksi omistajista. Yhtiö on erikoistunut vaativiin purkuprojekteihin ja yritystoiminnan jätteiden käsittelyyn esimerkiksi teollisuudessa ja rakentamisessa. Toivosen kovat pääomatulot, 6,75 miljoonaa euroa, ovat peräisin viime vuonna tapahtuneesta yrityskaupasta, jossa suomalainen pääomasijoittaja Intera sijoitti Toivonen Yhtiöihin.

Samassa yrityskaupassa vaurastui myös Marjatta Toivonen. Hänen pääomatulonsa olivat 5,77 miljoonaa euroa.

Musti ja Mirri -ketjun myynnistä miljoonia

Sijalla 17 on puolestaan Stig Lival-Lindström, joka on Sipoossa kauppaliikkeiden valaisimia valmistavan Lival Oy:n toimitusjohtaja sekä merkittävä henkilöomistaja alumiinisia kaapeleita ja kiskoja valmistavassa Nordic Aluminium -pörssiyhtiössä. Lival-Lindströmin pääomatulot olivat lähes kuusi miljoonaa euroa.

Varsinaissuomainen Matti Varpula tienasi viime vuonna 5,7 miljoonan euron pääomatulot myymällä lemmikkieläinten tarvikkeisiin erikoistuneen Musti ja Mirri -ketjun.

Liikeketjun osti sijoitusyhtiö Pohjola Capital Partners. Nykyisin Varpula on laukkubisneksessä, C'mon-liikeketjun toimitusjohtajana.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi