1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kiina vahvistaa jalansijaansa avaruudessa

Kiina on laukaissut avaruuteen jälleen yhden miehittämättömän avaruusaluksen. Gobin autiomaasta matkaan lähteneen Shenzhou-aluksen on määrä telakoitua alukseen, joka laukaistiin syyskuussa. Yhdessä ne tekevät tietä Kiinan omalle avaruusasemalle.

Maan kiertoradalla Shenzhou VIII:ta odottaa kuukausi sitten laukaistu Tiangong 1 -koemoduli, johon Shenzhoun yrittää loppuviikolla yhdistyä. Koe on Kiinalle ensimmäinen.

Yritys on tärkeä osa Kiinan kunnianhimoista avaruusohjelmaa, jonka seuraavana päämääränä on miehitetty avaruusasema.

Alkujaan Kiina pyrki mukaan kansainväliseen avaruusasemaan, joka on Yhdysvaltain, Venäjän ja 14 muun maan yhteishanke. Lähinnä Yhdysvaltojen vastustuksesta Kiina kuitenkin suljettiin ohjelmasta.

Telakointia kokeillaan kahdesti noin 350 kilometrin päässä Maasta. Sitten Shenzhou palaa Maahan. Jos telakointi onnistuu, ensi vuonna on luvassa kaksi muuta lentoa, joista ainakin toisen on määrä olla miehitetty. Tuolloin Kiinan avaruuslentäjät eli taikonautit viipyisivät avaruudessa jo kuukauden.

Yksi Taingongin tehtävistä on testata heille sopivia elinoloja. Ilmanpaine, lämpötila ja kosteus pyritään pitämään tasaisina, aivan kuin aluksessa olisi asukkaita.