1. yle.fi
  2. Uutiset

Porin puissa ehkä jalavatautia - taudin leviämistä Suomeen pelätty

Puutarhaliitossa suhtaudutaan vakavasti Porin jalavatautiepäilyyn. Mikäli tauti todennetaan testeillä jalavataudiksi, on löytö Puutarhaliiton mukaan merkittävä. Viimeiset vahvistetut havainnot ovat 60-luvulta, kertoo taimitarhatuotannon neuvoja Jyri Uimonen. Porin puutarhatoimen käsityksen mukaan Keski-Porin kirkon pihalta viime viikolla poistetuista jalavista on löytynyt jalavatautia.

Pori
jalava
Jalava Keski-Porin kirkon pihassaLassi Nuolivaara / Yle

Kaupunginpuutarhuri Ismo Ahosen mukaan puut poistettiin, jotta tauti ei pääsisi leviämään Porin muihin jalaviin.

- Tauti voi levitä lähipuihin helposti. Ja kyllä tämä tautitapaus nyt merkitsee sitä, että Porissa ei voida jalavaa enää puistoistutuksissa käyttää. Meillä sitä ei kovin paljoa ole käytettykään ja jalavia löytyy täältä vain muutamia satoja.

Puutarhaliiton taimitarhatuotannon neuvoja Jyri Uimonen suhtautuu hieman epäillen taudin löytymiseen. Hän toivoo, että Porin jalavista löytynyt tauti tutkittaisiin, jotta sen laji pystyttäisiin varmentamaan. Mikäli tauti todella on jalavatautia, pitää Uimonen löytöä merkittävänä.

- Löytö tulee olemaan melkoisen merkittävä taloudellinen tekijä taimitarhoille ja niille kaupungeille, jotka istuttavat jalavaa puistoihinsa. Sehän on tärkeä puisto- ja katupuu meillä. Jalavantaudin uhka on tosin supistanut sen kysyntää viime vuosina.

Uimosen mukaan taudin leviämistä on osattu pelätä, mutta toistaiseksi sitä levittävä kovakuoriaislaji ei ole selvinnyt Suomen luonnossa. Taudista on tehty muutama varma havainto 60-luvulla, mutta silloin tautia löydettiin tuontitaimista. Uimosen mukaan uhkaa ei pidä kuitenkaan vähätellä, sillä tauti on tappanut suuren määrän jalavia monessa Euroopan maassa.

Lähteet: YLE Satakunta

Lue seuraavaksi