Kiinteistöjen huoltoon vaaditaan laatua

VVO on aloittanut omistamissaan kiinteistöissä laaduntarkkailun. Tarkkailun tulosten perusteella joko palkitaan tai rangaistaan huoltoyhtiöitä.

isännöinti
Kiinteistöhuoltofirmojen töihin kuuluu mm lumen pudottaminen katoilta.YLE / Maija Tuunila

Kiinteistönhoidon taso ei useinkaan ole sitä, mitä sen pitäisi olla. Monet huoltoyhtiöt laiminlyövät tehtäviään tai tekevät ne huonosti.

VVO:n ylläpitoyksikön johtajan Kimmo Rintalan mukaan pääkaupunkiseutu on tässä suhteessa vaikein alue.

- Pääkaupunkiseudulla laatu on selkeästi heikompaa kuin muualla Suomessa. Helsinki on itse asiassa se kaikista ongelmallisin alue, sanoo Rintala.

Yleisimmin laiminlyödään tai hoidetaan huonosti roskien poisto, lumenauraus, rappujen siivous sekä talon tekninen huolto.

Hyviä ja huonoja huoltoyhtiöitä

VVO omistaa 40 000 asuntoa useissa eri taloissa eri puolilla Suomea. Asuintalojen huollosta yhtiö on tehnyt sopimukset 46 eri huoltoyhtiön kanssa.

Teknisen tarkastajan Janne Peltolan mukaan kaikkien huoltoyhtiöiden ammattitaitoa ei voi kehua.

- Ammattitaito on hyvin vaihtelevaa. Valtaosassa huoltoyhtiöistä ymmärretään ihan hyvin, miten pitää toimia, mutta on sitten paljon niitäkin, jotka tekevät hommansa vähemmän hyvin, sanoo Peltola.

Miljoonia palaa

Yksin VVO käyttää asuinkiinteistöjensä ylläpitoon yli 110 miljoonaa euroa vuodessa.

Yhtiö aikoo jatkossa vaatia huoltoyhtiöiltä laatua sanktioiden uhalla.

- Meillä on tämmöinen laatusopimus, joka otetaan käyttöön ensi vuonna. Siinä on sanktioitu alilaatu eli jos jäädään laadullisesti tiettyjen rajojen alapuolelle, niin siitä koituu huoltoyhtiölle sopimussakkoa. Sopimustason ylittävästä toiminnasta puolestaan voidaan palkita bonuksilla, kertoo ylläpitoyksikön johtaja Kimmo Rintala.

VVO toivoo myös muiden kiinteistönomistajien lähtevän peräämään laatua kiinteistöhuoltoon.

Lähteet: YLE Helsinki