Halonen huolissaan ahvenanmaalaisten nuorten luisumisesta Ruotsiin

Tasavallan presidentti Tarja Halonen on huolissaan siitä, että monet ahvenanmaalaiset nuoret saattavat hakeutua opiskelemaan mieluummin Ruotsiin kuin Manner-Suomeen. Halonen varoittaa, että nuorille eivät tällöin tule tutuksi suomalaiset hallintorakenteet.

Kotimaa
Tasavallan presidentti Tarja Halonen.
Yle

Tiistaina Ahvenanmaalla vieraillut Halonen totesi Ahvenanmaan rauhanistituutissa pitämässään puheessa, että esimerkiksi suomalaiset virkamiehet eivät hallitse ruotsin kieltä enää yhtä hyvin kuin ennen.

- Ahvenanmaalaisten kannalta ruotsin kielen taidon heikkeneminen muualla Suomessa voi merkitä maakunnan suuntautumista yhä enemmän Ruotsiin. Maakunnan nuorten koulun jälkeisessä opiskelussa tämä jo näkyy, Halonen sanoi puheessaan.

Halosen mielestä ahvenanmaalaisten nuorten olisi hyvä saada oppinsa Suomessa, jotta he oppisivat tuntemaan suomalaisen päätöksenteon ja hallinnon.

- Ahvenanmaalaisia nuoria olisi rohkaistava hakeutumaan opiskelemaan Manner-Suomeen, jossa ruotsinkielisiä opiskelupaikkavaihtoehtoja on kuitenkin varsin paljon, Halonen muistutti.

Lähteet: YLE Uutiset