Verotiedot julki aamulla

Verotoimistot julkaisivat yli viiden miljoonan henkilön ja vajaan 400-tuhannen yhteisön verotiedot tiistaiaamuna. Paperisia veroluetteloita verohallinto ei enää laadi, mutta verotoimistojen asiakaspäätteiltä on pääsy myös yritysten verotietoihin. YLE Uutiset kerää tiistaiaamun aikana verotietoja osoitteeseen yle.fi/verot.

verotus
Näkymä verotoimiston asiakaspalvelusta
YLE

- Kaikki tuloverotuksen julkiset tiedot, sekä yhteisöjen että henkilöiden osalta, on nähtävillä sähköisessä muodossa verotoimistoissa, sanoo Verohallinnon ylitarkastaja Taito von Konow.

Verohallinto täyttää verotietojen julkisuutta koskevat lakisääteiset velvoitteensa. Asiakkaita suojellakseen se ei kuitenkaan tee tietojen hausta yksinkertaista: vuosi sitten turvakieltoasiakkaiden suojelemiseksi kaikkien henkilöasiakkaiden kotikuntatiedot pantiin piiloon.

Yritysten tuloverotiedot avautuvat verotoimistojen asiakaspäätteisiin, mutta vain jos yrityksen LY-tunnus on tiedossa.

Kun samalla myös yrityksiä koskevien paperisten veroluetteloiden laatiminen jää pois, säästyy verohallinnossa rutkasti työtä ja rahaa.

Tosin kustannuksia aiheutuu verotietojen selailua varten noin 70 verotoimistoon sijoitetusta yli sadasta asiakaspalvelupäätteestä.

Julkistamispäivän jälkeen verotietojen läpikäyminen verotoimiston tiloissa kiinnostaa kuitenkin vain harvoja.

- Viime vuonnakin se oli yksi aamupäivä, kun ne tiedot oli käyty katsomassa. Sen jälkeen asiakkaat käyvät esimerkiksi asiakaspalvelua odottaesaan katsomassa, mutta en tiedä, kuinka moni menee varta vasten niiden tietojen takia sinne, von Konov sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset