KOMMENTOI: Kasvatetaanko lapset liian tiukasti sukupuolirooliinsa?

Tytöistä kasvatetaan edelleen huolehtivia ja keskustelevia pikkuapulaisia päiväkodista alkaen. Pojille taas sallitaan huoleton rooli. Kasvattajien tiedostamattomia kasvatusmalleja selvitettiin kuvaamalla päiväkotien arkea.

lapset (perheenjäsenet)
Vauvat tekevät taidetta puolukoista
Seitsemän kuukauden ikäinen Erica Aaltio teki taidetta puolukoista Kouvolan Taiteiden yössä.YLE / Anna Huittinen

Suomessa uskotaan vahvasti, että naisten ja miesten roolimallit ovat historiaa ja kasvatus tasa-arvoista. Päiväkotien arjen videointi todistaa toista. Tytöt ja pojat joutuvat eri rooleihin pienestä pitäen.

Folkhälsanin päiväkotien tasa-arvoasioiden projektijohtaja Sara Sundell kertoo, että tyttöjen osa on useasti olla seurallinen pikkuapulainen. Tyttö avustaa: hän jakaa ruokaa, muistuttaa aikuisia. Tyttö jää myös itse poikia useammin vaille apua.

- Pukeutumistilanteissa poikia autettiin useammin pyytämättä. Tytöt taas jonottivat ja saivat odottaa, kertoo projektijohtaja Sara Sundell.

Videot näyttävät, että päiväkodeissa tytöt siivosivat lelunsa ja jälkensä poikia useammin - toisinaan myös poikien jäljet. Sundellin mukaan tyttöjen olisi kuitenkin hyvä oppia ajattelemaan myös omia tarpeitaan.

- Lopputuloksena on uhrautuvia naisia, jotka jättävät omat halunsa taka-alalle. Olisi hyvä pienestä pitäen nähdä, että myös mies voi lomalle lähdettäessä pakata perheen tavarat tai jäädä huolehtimaan sairaasta lapsesta, Sundell sanoo.

Tytöille ja pojille tarjottuja roolimalleja on tutkittu videoiden avulla Turussa ja Kauniaisissa sosiaali- ja terveysalan järjestön Folkhälsanin tasa-arvohankkeessa ja Naisasialiitto Unionissa.

Kasvatetaanko lapset liian tiukasti sukupuolirooliinsa?

Mitä mieltä olet sukupuolisensitiivisestä kasvatuksesta?

Lähteet: YLE Etelä-Karjala