1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Itä-Suomen yliopisto aloittaa yt-neuvottelut

Itä-Suomen yliopisto aloittaa yt-neuvottelut. Neuvottelujen tarkoituksena on järjestellä toimintoja uudelleen ja poistaa Joensuun ja Kuopion yksikköjen päällekkäisyyksiä. Neuvottelujen piirissä on noin 470 henkilöä, joista 60 uhkaa lomautus, osa-aikaistaminen tai irtisanominen.

Kotimaan uutiset
Itä-Suomen yliopiston logo.
YLE / Janne Ahjopalo

Yliopiston hallitus teki päätöksen neuvotteluista maanantaina. Syynä yhteistoimintaneuvottelujen aloittamiselle on toimintojen uudelleenorganisointi. Yliopiston hallitus toteaa, että päällekkäisyyttä on syntynyt Joensuun ja Kuopion yliopiston yhdistyessä Itä-Suomen yliopistoksi vuonna 2010. Tuolloin kahden itsenäisen yliopiston 13:sta tiedekunnasta muodostettiin neljä yhteistä tiedekuntaa.

Yt-neuvottelujen piirissä on noin 470 henkilöä. Heistä Kuopiossa on noin 350 ja Joensuussa runsaat sata. Alustava arvio henkilöiden määrästä, johon mahdolliset irtisanomiset, osa-aikaistamiset tai lomautukset kohdistuvat, on noin 60 henkilöä. Ensisijaisesti tarkastellaan eläkejärjestelyjä, määräaikaisten työsuhteiden tarvetta sekä mahdollisia muita toimenpiteitä.

Yhteistoimintaneuvottelut koskevat luonnontieteiden ja metsätieteiden tiedekunnan sekä terveystieteiden tiedekunnan hallinto- ja tukihenkilöstöä. Yhteiskunta- ja kauppatieteiden tiedekunnassa neuvottelut koskevat kansantaloustieteen oppiaineen sekä paikallistalouksien kehittämisen koulutusohjelman henkilöstöä. Lisäksi neuvottelujen piirissä on Joensuun, Kuopion ja Savonlinnan kampusten puutarhoilla työskentelevä henkilöstö.

Yliopiston hallitus toteaa, että muutosten lähtökohtana on hallinnon tehostaminen, prosessien sujuvuus ja voimavarojen siirto mahdollisuuksien mukaan opetukseen ja tutkimukseen.

Säästöjä myös toimitiloista

Yliopiston tarkoituksena on myös varautua tulevien vuosien kiristyvään taloudelliseen tilanteeseen hakemalla säästöjä tilaohjelman kautta. Se tapahtuu luopumalla suuremmista kiinteistökokonaisuuksista. Koko ohjelman toteutuessa säästöjä arvioidaan syntyvän vuositasolla yli kaksi miljoonaa euroa. Syntyvät säästöt kohdennetaan opetukseen ja tutkimukseen.

Educa-rakennuksen korvaavien tilojen suunnittelu aloitetaan käyttäjiä kuunnellen niin, että tavoitteena ovat mahdollisimman keskitetyt ja tarkoituksenmukaiset tilat kasvatustietieteilijöille. Tilat otetaan käyttöön aikaisintaan syksyllä 2013.

Itä-Suomen yliopisto työllistää noin 2 800 henkeä. Opiskelijoita, aikuisopiskelijat mukaan lukien, on 30 000. Yliopistolla on kampukset Joensuussa, Kuopiossa ja Savonlinnassa.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala

Lue seuraavaksi