Nolot lääkkeet myyvät nettiapteekissa

Pienet apteekit hyötyvät yhä enemmän reseptivapaiden lääkkeiden nettimyynnistä. Esimerkiksi Siikajoen apteekin verkkopalvelun myydyimpiä tuotteita ovat nikotiinivalmisteet sekä kiusallisten vaivojen lääkkeet.

Kotimaa
Apteekkari
Apteekkari Heikki Pitkänen esittelee perustamansa verkkopalvelun myydyimpiä itsehoitotuotteita Siikajoen apteekissa Ruukissa.YLE / Sini Kinnunen

Apteekkari Heikki Pitkänen perusti verkkoapteekin vuoden alussa lääkelain muututtua. Nyt pilleripostia lähtee Siikajoelta asiakkaille joka päivä ympäri Suomen.

- Tarkoitus on laajentaa apteekkipalveluiden saatavuutta syrjäseuduille. Itsehoitolääkkeet voi saada kotiin suhteellisen nopeasti, jopa seuraavana päivänä, kertoo Pitkänen.

Verkkosivuilla olevien lääkevalmisteiden hinnat ovat samanarvoisia, kuin oikeassakin rohtokaupassa. Hintakilpailua käydään ainoastaan nikotiinivalmisteilla.

- Verkosta tilaamalla voi säästää esimerkiksi bussilipun hinnan, kun ei tarvitse lähteä särkylääkkeen takia keskustaan, kertoo Siikajoen apteekin suomiapteekki.fi -palvelua markkinoiva Tapani Patosalmi.

Akuuteissa tapauksissa Patosalmi luottaisi kuitenkin kivijalka-apteekkiin.

Nettiapteekin hyllyltä löytyvät liki samat rohdot kuin tavallisestakin apteekista.

Useimmiten verkkoapteekin ostoskoriin klikataan nikotiinivalmisteita tai nolottavia lääkkeitä, kuten intiimialueen, aknen tai hiustenlähdön hoitoon tarkoitettuja tuotteita.

- Tällä hetkellä ostetaan sellaisia tuotteita, joita ei muuten haluta mennä ostamaan omilla kasvoilla. Niitä on erilaiset naistenvaivatuotteet ja esimerkiksi jalkasienihoidot, kertoo Pitkänen.

Verkkomyynti vielä lapsenkengissä

Suomessa on nykyisin vajaa parisenkymmentä nettiapteekkia, joista pohjoisimmat ovat Siikajoella ja Oulussa.

Verkkoapteekkien toimintaa valvoo Fimea. Tähän mennessä Fimea on puuttunut vain muutamien nettiapteekkien toimintaan. Niissä nettisivustoilla on yllytetty lääkkeiden käyttöön paljousalennuksilla tai mainostamalla ostetuimpia tuotteita.

- Muutamia epäilyttäviä markkinointitempauksia on ollut. Kokonaisuudessaan asiakasvalituksia Fimealle on kuitenkin tullut vähän. Toisaalta itse nettiapteekkitoimintaakin on ollut vielä varsin vähän aikaa, kertoo yliproviisori Anna von Bonsdorff-Nikander Fimealta.

Verkkoapteekkeja pyritään suuntaamaan erityisesti syrjäseuduilla asuville, mutta yllättäen suurin asiakasryhmä onkin kaupunkilaiset ja erityisesti yli 30-vuotiaat naiset. Läpimurto vie aikaa.

- Verkkoapteekkien huomaamiseen menee kuukausia ellei vuosia. Suomalaiset eivät ole tottuneet asioimaan verkossa, vaikka niitä on paljon ja verkkokaupankäynti on kasvussa, kertoo apteekkari Heikki Pitkänen.

Myös reseptilääkkeet halutaan nettiin

Seuraavaksi apteekit odottavat reseptilääkkeiden siirtymistä verkkokauppaan. Aikaisintaan se voisi tapahtua ensi vuoden huhtikuussa.

Ensin odotellaan apteekkijärjestelmien siirtoa sähköiseen eReseptiin yhdessä Kelan ja terveydenhuollon kanssa.

Lähteet: YLE Oulu / Sini Kinnunen