1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Muhammedin päätoimittajakseen nimenneen ranskalaislehden tiloihin isku

Pariisissa satiirisen viikkolehden Charlie Hebdon toimitilat ovat vahingoittuneet pahoin yöllä tehdyssä polttopulloiskussa. Kustantaja uskoo, että isku liittyi lehden tuoreeseen erikoisnumeroon. Sen aiheena on arabikevät, ja lehti on nimennyt profeetta Muhammedin "vierailevaksi päätoimittajaksi".

Piirros profeetasta on myös keskiviikkona ilmestyneen numeron kansikuvassa.

Uutistoimisto AFP:n poliisilähteen mukaan kukaan ei loukkaantunut tiistain ja keskiviikon välisen yön polttopulloiskussa. Palon kerrotaan aiheuttaneen suuret aineelliset vahingot.

Lehden kustantaja uskoo iskun liittyvän tuoreeseen erikoisnumeroon. Hänen mukaansa heille oli esitetty sosiaalisessa mediassa vastalauseita, uhkauksia ja loukkauksia. Ne on toimitettu poliisille.

Lehden internetsivut on ilmeisesti hakkeroitu. Sivuilla näkyi keskiviikkoaamuna moskeijan kuvia sekä viesti, jonka otsikkona oli "Ei ole muuta jumalaa kuin Allah".

Kustantaja kiistää, että he yrittäisivät provosoida erikoisnumerollaan, jossa käsitellään muun muassa islamistien vaalivoittoa Tunisiassa sekä Libyan uuden hallituksen ilmoitusta, että islamilainen sharialaki olisi maan uuden lainsäädännön pääasiallisena lähteenä.

Lehden toimitusosasto sanoo lausunnossaan, että se vastustaa kaikkea uskonnollista fundamentalismia muttei muslimeja. Olemme arabikevään puolella fanaatikkojen talvea vastaan, lausunnossa sanotaan.

Isku sai jyrkän tuomion

Isku on tuomittu Ranskassa laajalti. Pääministeri François Fillonin mukaan kaikki hyökkäykset sananvapautta vastaan ovat täysin vailla oikeutusta. Hän sanoo pyytäneensä sisäministeri Glaude Gueantia varmistamaan, että tapaus tutkitaan perinpohjaisesti ja tekijät tuodaan oikeuden eteen.

Gueant ehätti sanomaan jo ennen Fillonia, että lehdistönvapaus on Ranskassa pyhä ja sitä pitää puolustaa kaikin keinoin. Myös johtavan UMP-puolueen pääsihteerin Jean-Francois Copen mukaan kyseessä oli isku sananvapautta vastaan.

Ranskan muslimineuvoston johtaja Mohammed Moussaoui on kutsunut iskua rikolliseksi, ja vasemmistolaisen Liberation-lehden päätoimittaja Nicolas Demorand on luvannut Charlie Hebdonille käytännön tukea: työtilat Liberationin toimituksessa, kunnes se löytää uudet tilat.

Charlie Hebdo nostatti muslimeissa vastalauseita vuonna 2007, kun se julkaisi tanskalaislehdessä aiemmin ilmestyneet profeetta Muhammedia esittäneet pilakuvat. Pilakuvat synnyttivät mielenosoitusaallon muslimimaailmassa.