Guzenina-Richardson selvittää lastenkotien menneisyyttä

Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson (sd.) aloittaa selvityksen lastensuojelun menneisyydestä ja lastenkotilasten kohtelusta.

Kotimaa
Maria Guzenina-Richardson
Maria Guzenina-RichardsonYLE

Samanlainen selvitys on tehty kaikissa muissa pohjoismaissa paitsi Suomessa. Esimerkiksi Ruotsissa on selvitetty vuosina 1920 -1980 lastenkodeissa olleiden lasten kokemaa väkivaltaa ja hyväksikäyttöä. Selvityksen perusteella lapsille on päädytty maksamaan vahingonkorvauksia.

- Tällä hetkellä sosiaali- ja terveysministeriössä selvitetään, millä tavalla tutkimus voitaisiin tehdä. Vaihtoehtoja on monia. Esimerkiksi Irlannissa on tutkintakomissio, ja erityisesti Ruotsissa asia on hoidettu hyvin, Guzenina-Richardson kertoo A-studiolle.

Toimenpidealoitteen aiheesta on tehnyt myös kansanedustaja Päivi Lipponen (sd).

- Minulle tulleiden yhteydenottojen perusteella lastenkodeissa tapahtunut kaltoinkohtelu on selvä haava, josta ei ole tähän mennessä pystytty puhumaan avoimesti. Toivonkin avointa ja rehellistä keskustelua aiheesta. Tässä vaiheessa on mahdoton arvioida, kuinka paljon väärinkäytöksiä suomalaisissa lastenkodeissa sattunut, Guzenina-Richardson sanoo.

Illan A-studiossa Pirkko Karasti ja Inkeri Määttä kertovat lapsuudestaan lastenkodissa 50-luvulla. Naiset sanovat kokeneensa jatkuvaa väkivaltaa, johon kukaan ei puuttunut. He toivovat, että myös Suomessa lastenkotien historia selvitetään perinpohjaisesti.

A-studio keskiviikkona 21.05, TV1.

Lähteet: YLE Uutiset