Norsunluurannikko määrää kaakaolle minimihinnan

Maailman suurin kaakaontuottaja Norsunluurannikko ottaa käyttöön minimihinnan. Viljelijöille taataan 50-60 prosenttia markkinahinnasta, kun nykyisin osuus on 20-30 prosenttia.

Ulkomaat

Maan kaakaontuotanto rikkoo ennätyksiä, vaikka vuosi sitten alkanut poliittinen kriisi sotkikin alaa. Kaakaon viljely ei ole ollut norsunluurannikkolaisille kovin kannattavaa, minkä vuoksi moni tilallinen on siirtynyt kumiin tai palmuöljyyn.

Norsunluurannikolta tulee noin 35 prosenttia maailman kaakaosta.

Maan taloutta sotki alkuvuodesta väkivaltaiseksi äitynyt valtakiista. Marraskuun 2010 presidentinvaalissa syrjään äänestetty Laurent Gbagbo ei suostunut luovuttamaan tehtäväänsä kansan valitsemalle Alassana Ouattaralle, joka viimein pääsi vannomaan virkavalansa toukokuussa.

Kaakaoteollisuuden uudistaminen on ollut Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n vaateena, jotta afrikkalaisvaltio saa helpotusta veloilleen.

Takavuosina erityinen säätiö osti kaakaon suoraan viljelijöiltä ja myi sen vientiin. 1990-luvulla sijoittajat saivat tahtonsa läpi ja Gbagbon rahasampona nähty käytäntö lopetettiin.

Lähteet: AFP