1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Vittiläine! läpsii Lappeenrantaa molemmille poskille

Lappeenrannassa paikallinen harrastajateatteri pureutuu kaupungin ajankohtaisiin asioihin satiirin keinoin. Teatteriyhdistys KESY irvailee paikallisille ilmöille nyt kolmatta kertaa.

Vuoden lappeenrantalainen sketsihahmo 2011 -kisan finaalissa juontaja Miss Vety (Kaisu Kärri) ja kilpailija Ahti (Eija Iskanius). Kuva: Ari Nakari

Teatteriyhdistyksen esityksissä tuodaan esiin kaupungin päätöksentekoa ja ilmiöitä lämminhenkisesti irvaillen. Tällä kertaa tapetilla ovat muun muassa kylpylät, venäläisturistit sekä kaupunkisuunnittelu.

Tarkoituksena on hieman tökkiä asioita, kuten käsikirjoittaja, tuottaja ja näyttelijä Minna Mänttäri asian ilmaisee.

- Huumorin keinoilla on useimmiten helpompi käsitellä tällaisia asioita, että sellaista rakkaudella tapahtuvaa vitteilyähän tämä on, Mänttäri sanoo.

Huumoria kehiin

Vittiläisen edeltäjissä Vetyä perkeleessä ja Muna-atomissa kyytiä saivat muun muassa Lappeenrannan Kaupunkiyhtiöiden kyseenalainen toimitusjohtajavalinta sekä keskustaan tuleva suuri koulukeskittymä.

Kasvatus- ja opetuslautakunnan sekä Kaupunkiyhtiöiden puheenjohtajan Jukka Kopran mielestä tietynlainen päättäjille irvailu on paikallaan, sillä se saa pysymään skarppina.

- Jos se ei joskus se pilkkakirves ihan oikeeseen maaliin osu niin huumorilla eteenpäin, Kopra kertoo.

Kopra on itse käynyt katsomassa Muna-atomin.

- Ihan oikeista päivänpolttavista aiheista siellä naureskeltiin ja tuotiin uusia näkökulmia. Tokihan vitsailun aiheita olisi voinut syventääkin, mutta ihan hyvin meni näinkin, hän pohtii.

Kaupungin viestintäjohtaja Alina Kujansivu kävi aikoinaan katsomassa Vetyä perkeleen. Nauru oli herkässä.

- Kysehän on huumorista ja teatterista, joka on tarkoitettu myös hauskaksi ja siinä mielessä asiat esitetään hieman karrikoiden. Silloin myöskin jonkin tasoinen kritiikki on ihan paikallaan, Kujansivu tuumaa.

Kaupungin imago tuskin esityksistä kolhiintuu, Kujansivu pohtii.

- Näen hyvänä, että kaupungissa on aktiivinen harrastajateatteri, hän toteaa.

Tutut asiat naurattavat

Sekä Vetyä perkele! että Muna-atomi vetivät tuvan täyteen jokaisessa esityksessä. Minna Mänttäri uskoo tämän johtuvan siitä, että yleisö haluaa nauraa tutuille asioille.

- Näyttää siltä, että Lappeenrannassa osataan nauraa myös itselle, mikä on tietysti hyvä asia. Ja itsellemmehän me tässä nauretaan myös, että ei pelkästään osoitella toisia sormella, Mänttäri toteaa.

Perjantaina ensi-iltansa saavan Vittiläisen kaikki 11 esitystä on myös käytännössä myyty loppuun. Hajapaikkoja voi kysellä sähköpostitse Linnoituksen Krouvista.

KESY on suunnitellut esittävänsä Vittiläistä uudemman kerran huhti-toukokuussa, joten halukkaat voivat vielä päästä esityksiin.