Minni, Sigi ja Retu ovat sankarikoiria

Kolme kaakkoissuomalaista koiraa saa sankarikoiran arvon tänä vuonna. Palkittavat koirat ovat merkittävästi vaikuttaneet siihen, että yksi tai useampi ihmishenki on pelastunut.

koira
Sankarikoirat grafiikka
YLE Etelä-Karjala

Imatralainen bretoni Sigi lämmitti ja piti tajuissaan kesällä omistajansa iäkästä isää, jonka jalat jäivät ajettavan ruohonleikkurin alle leikkurin kaaduttua. Mies sai apua maattuaan leikkurin alla kylmän yön yli.

Nestehukka ja hypotermia veivät miehen voimia muiden vammojen lisäksi. Lisäksi leikkurista valunut bensiini aiheutti miehen selkään rakkoja. Sigi johdatti apuun tulleen naapurin onnettomuuspaikalle.

Kymenlaakson poliisilaitoksen saksanpaimenkoira Retu puolestaan löysi kadonneen, parkinsonin tautia sairastavan miehen metsästä kesällä. Löytöhetkellä 69-vuotias mies oli niin uupunut, että pystyi hädin tuskin puhumaan eikä kyennyt nousemaan itse ylös. Mies kertoi myöhemmin, että ilman löytäjiään hän olisi jäänyt metsään.

Haminalainen monirotuinen Minni herätti omistajansa toisen koiran kanssa aamuyöllä havaittuaan tulipalon naapurissa huhtikuussa. Omistaja ei ensin huomannut tavallisuudesta poikkeavaa ja meni uudestaan nukkumaan.

Koirat kuitenkin herättivät hänet nopeasti uudelleen. Toisella kerralla omistaja näki naapurin puolelta tulevat liekit ikkunasta. Pelastuslaitoksen mukaan koirien reagointi helpotti ihmisten pelastautumista.

Suomen Kennelliitto myöntää tänä vuonna sankarikoiran arvon yhteensä 15 koiralle ja neljä koiraa saa kunniamaininnan. Liitto palkitsee koirat joulukuussa.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala